Vanaf afgelopen maart ben ik werkzaam bij Full Finance als consultant – docent. Dit was een maand waarin er in de media terechte aandacht is gevraagd voor de regeldruk die zijn weerslag heeft op de dagelijkse praktijk van de mkb-accountant. Mijn achtergrond en ervaring zijn gelegen in deze mkb-praktijk, met name in de samenstel-/adviespraktijk. De hier opgedane ervaring komt mij goed van pas in mijn huidige rol als adviseur van accountants(kantoren) die ik inmiddels ruim acht jaar met veel plezier vervul.
Persoonlijk vind ik het een mooie uitdaging om accountants(kantoren) te ondersteunen bij het juist en praktisch (leren) omgaan met regelgeving en -druk. Vooral om hierbij zo goed mogelijk rekening te houden met de aard en omvang van het kantoor. Een accountantskantoor met meerdere medewerkers vereist nu eenmaal andere procedures en werkprocessen dan een eenmanskantoor.
Regels
Het valt niet te ontkennen dat een mkb-accountant vandaag de dag met veel regels wordt geconfronteerd. Denk, naast de Nadere voorschriften controle- en overige standaarden, bijvoorbeeld aan de Wwft, de NVKS, de verordening op de kwaliteitstoetsing, de VGBA, de ViO (in geval van assurance), de NV NOCLAR, BW2 Titel 9 en wat te denken van de aankomende duurzaamheidsverslaggeving? De door de NBA uitgebrachte MKB-bundel 2023 (een bundeling van de onderdelen van de Handleiding Regelgeving Accountancy die betrekking hebben op de samenstelpraktijk) bedraagt al 237 pagina’s en die bevat nog maar een deel van bovengenoemde regelgeving.
De uitdaging
Hoe hiermee om te gaan in de praktijk, naast het professioneel bedienen van de klanten, is een dagelijkse uitdaging. Denk aan het effect op bijvoorbeeld de dossiervorming. Doel hierbij is om te voldoen aan wet- en regelgeving en daarnaast efficiënt te werken zodat een en ander ook betaalbaar blijft. De vastleggingen moeten in ieder geval voldoende begrijpelijk zijn voor een derde. Denk bij deze derde bijvoorbeeld aan een collega, de waarnemer van de accountant, of een collegiale toetser. Veel accountants worstelen met de vraag of er wel voldoende wordt vastgelegd, maar ook of er wellicht niet te veel wordt vastgelegd. Een bekend spanningsveld tussen efficiency en kwaliteit. Een werkproces dat ondersteund wordt door het juist interpreteren van de regelgeving en waarbij wordt aangezet tot doordenken kan hierbij van grote toegevoegde waarde zijn.
Regeldrukeffecten
Regeldrukeffecten zijn alle investeringen en inspanningen die je als professional moet doen om op een goede manier invulling aan de regelgeving te geven.
In de afgelopen maanden mocht ik voor diverse kantoren onderdeel van deze investering en inspanning zijn. Dit onder andere door het kritisch beoordelen van hun werkprocessen, het trainen van medewerkers (door cursus en training-on-the-job), het evalueren van kwaliteitssystemen en het voorbereiden en bijwonen van toetsingen vanuit de Raad voor Toezicht. Mooie voorbeelden van kantoren die de druk die ervaren wordt vanuit de regelgeving weten te verdelen over meerdere schouders en mensen inzetten in de rol die hun op het lijf geschreven is. Door het blijven investeren in het opleiden van medewerkers wordt bereikt dat zij de regelgeving beter begrijpen en kunnen toepassen. Het beter begrijpen waarom zaken moeten worden vastgelegd en een bepaalde werkwijze wordt gevolgd creëert nou eenmaal meer draagvlak. Daarnaast zijn deze kantoren continu bezig met het verder automatiseren waar het nodig of wenselijk is. Zaken die zeker kunnen bijdragen aan het verminderen van het ervaren van regeldruk.
Van regeldruk naar regelen
Wij staan als Full Finance uiteraard positief tegenover initiatieven die kunnen bijdragen aan het verminderen van de regeldruk en proberen daar doorlopend een steentje aan bij te dragen. We kunnen de regeldruk niet wegnemen; wél kunnen wij u adviseren en ondersteunen bij het maken van afwegingen en het nemen van beslissingen in dit kader.
Onze uitdaging als serviceorganisatie is dat je als accountant gezond druk kunt zijn met het uitoefenen van ons mooie vak, zonder je onnodig druk te hoeven maken over het wel of niet voldoen aan de regels.
Het is mooi als je in staat bent regeldruk om te zetten in het bezig zijn met het regelen van zaken die deze druk verminderen. Waar nodig, helpen wij je daar graag bij. Neem gerust contact met mij op: Wilco Schut AA, te bereiken via 055-355 99 79.