De afgelopen weken heb ik vele cursussen mogen verzorgen over het Belastingplan 2024. Hoewel het kabinet demissionair was, en daardoor de inhoud niet spectaculair, zaten er voldoende discussie- en actiepunten in. Het Belastingplan is in 15 hapklare brokken geserveerd. Met uitzondering van de Wet fiscale klimaat-maatregelen industrie en elektriciteit is nu ook alles aangenomen door de Eerste Kamer op 19 december 2023.
De onderdelen die tot de meeste discussies hebben geleid waren de verlaging en verhoging van het tarief in box 2 en wel of geen dividend uitkeren dit jaar, in combinatie met de gevolgen voor excessief lenen en box 3. Met name dat laatste onderwerp is lastig voor de adviespraktijk omdat (ondanks het ingediende plan daarvoor) er op dit moment geen peil valt te trekken hoe box 3 er in de toekomst uit zal gaan zien. En dat maakt plannen lastig.
Dat wordt nog versterkt doordat de arbeidskorting en algemene heffingskorting inkomensafhankelijk zijn gemaakt. En omdat per 1 januari 2025 het inkomen in box 2 en 3 ook nog gaan meetellen voor de hoogte van de algemene heffingskorting, wordt het rekenwerk extra gecompliceerd. Gelukkig is de afbouw van de IACK met 2 jaar uitgesteld en blijft deze gelden voor ouders met kinderen ongeacht hun geboortedatum.
Verder zijn de ondernemers en de dga’s de groepen waar het geld vandaan wordt gehaald voor de financiering van de plannen en moties. Gelukkig is de bedrijfsopvolgingsregeling gespaard gebleven voor een al te grote uitholling. Een deel van de maatregelen daarvoor gaat pas in 2025 in.
Ik noem nog enkele van de 15 moties die door de Eerste Kamer zijn aangenomen.
- In het BP2025 moet beter rekening gehouden worden met het globale evenwicht tussen dga’s en ondernemers gelet op alle tariefverhogingen in het huidige belastingplan;
- Uitvoerbare maatregelen uitwerken in de Bouwstenennotitie om de kloof tussen een- en tweeverdieners te verkleinen en daarbij de extreem hoge marginale druk verkleinen;
- In overleg met de goede doelensector naar alternatieven te zoeken voor de beperking van de giftenaftrek (giften boven de € 250.000) zodat die begrenzing niet langer nodig is en de nadelige gevolgen voor de sector worden weggenomen.
We zullen gaan zien wat het nieuwe jaar met een hopelijk nieuwe regering ons gaat brengen. Saai wordt het vast niet. De uitkomsten zal ik meenemen in de cursussen over het Belastingplan 2025. Tot volgend jaar!
Ik spreek je dan graag weer! Drs. Bert Driessen (b.driessen@fullfinance.nl of 055-355 99 79).
Publicatiedatum: 20 december 2023