CSRD wat moet je ermee?

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan. Voor accountants is duurzaamheid een verplicht onderwerp in het persoonlijk opleidingsplan voor 2023. Dat is in iedere geval een (verplichte) aanleiding om stil te staan bij het onderwerp duurzaamheid in onze dagelijkse praktijk.

De aanleiding

De eerste aanleiding voor deze verplichting die door de NBA is opgelegd is waarschijnlijk de komende rapportageverplichting voor grote ondernemingen. Die moeten op basis van Nederlandse of Europese regelgeving over hun duurzaamheid gaan rapporteren en accountants moeten daar ook wat van gaan vinden. Deze verplichting komt voort uit de CSRD, de (Europese) Corporate Sustainability Reporting Directive.

Maar aandacht voor duurzaamheid is ook een maatschappelijke ontwikkeling die meer en meer invloed gaat hebben op ondernemers. Ook in het mkb. Accountants zullen in hun adviesrol voor ondernemingen hiermee te maken krijgen. Daarom is deze verplichting door het NBA wat ons betreft terecht ook bedoeld voor mkb-accountants.

Daarnaast kan het zomaar zijn dat je klant onderdeel is van de keten van een grote onderneming. Om te kunnen voldoen aan rapportagevereisten zal deze grote onderneming binnen haar keten informatie over duurzaamheid (bijvoorbeeld CO2-uitstoot of arbeidsomstandigheden etc.) opvragen. Dat kan ook zomaar bij jouw klant zijn. Denk bijvoorbeeld aan een fruitteler die zijn appels en peren levert aan Jumbo. Dan is het wel zo prettig als je je klant kunt bijstaan op het gebied van dergelijke rapportages.

Onderdeel dus van het pe-plan van 2023. Op de website van de NBA staat een prima hulpmiddel om te bepalen hoe de leerdoelen bij dit onderwerp kunnen worden ingevuld.

De uitwerking van het begrip duurzaamheid

Duurzaamheid is een breed onderwerp en de vraag is wat daar nu onder valt. De komende Europese regelgeving probeert daar een heldere lijn in te beschrijven en maakt daarbij gebruik van de begrippen Environmental matters, Social matters en Governance matters (ESG).

Bij de uitwerking daarvan blijkt dat dit behoorlijk brede begrippen zijn.

Onder social matters worden onder andere bedoeld:

  1. De arbeidsomstandigheden van de eigen werknemers;
  2. De arbeidsomstandigheden van werknemers in de keten;
  3. De impact van de activiteiten van de onderneming op de directe omgeving;
  4. De impact van de activiteiten op consumenten;
  5. Enz.

De verdere uitleg van deze beschrijvingen is wat ons betreft onderdeel van de pe-verplichting.

De aanpak

Voor veel kantoren is de risicogerichte aanpak van een samenstelopdracht de standaard. Ken je klant en ga in gesprek over de risico’s die hij of zij met het bedrijf loopt. In de samenstelpraktijk zijn dat met name de financiële risico’s.

Voordeel van deze aanpak is dat er gelijk ruimte ontstaat om met de cliënt over de echt belangrijke onderdelen van de bedrijfsvoering te spreken.

Deze aanpak is ook uitermate geschikt voor de aanpak van de advisering over duurzaamheid.

Om het te vertalen naar accountantstermen:

  • Om in beeld te krijgen wat de risico’s zijn zul je inzicht moeten hebben welke risico’s horen bij de sector (inherente risico’s);
  • Je zult moeten bepalen welke duurzaamheidsrisico’s belangrijk zijn voor de bedrijfsvoering (significante risico’s);
  • Hoe pak je dit systematisch aan (werkprogramma’s);
  • Om risico’s te kunnen volgen en in te perken zul je beheersmaatregelen moeten invoeren (AO/IB);
  • Om bij te houden of je de doelstelling op het gebied van duurzaamheid behaalt, zul je data moeten verzamelen en administreren (boekhouden);
  • Je zult een verantwoording moeten schrijven als daarom wordt gevraagd (rapporteren op basis van standaarden);

Bekende begrippen die je zo kunt overnemen bij het rapporteren en adviseren over duurzaamheid.

Onze opleiding

Wij willen je als accountant graag meenemen in het nadenken over duurzaamheid en de rol die jij, als accountant en adviseur, kunt spelen. Daarom hebben wij een cursus ontwikkeld die daarop inspringt en die voldoet aan de pe-verplichting. Met name gericht op de praktijk van de mkb-accountant en zo praktisch mogelijk ingestoken. Uiteraard hoort daar wel een stuk theoretische kennis bij.

De opleiding kent de volgende onderdelen:

Deel 1:
  • Voorbereiding (1 uur):
    Voor aanvang van de cursus ontvang je een aantal artikelen / links naar webinars om door te nemen.
  • Een dagdeel theoretische kennis (3,5 uur fysiek):
    Hier leggen we de diverse begrippen uit en gaan we in op de theorie achter de voorgestelde nieuwe standaarden, waarbij we de link naar de mkb-praktijk niet uit het oog verliezen.
Deel 2:
  • Voorbereiding (1,5 uur): Uitwerken van een casus uit je eigen praktijk of een door ons aangeleverde casus (1,5 uur).
  • Terugkomsessie (online 2 uur):
    Aan de hand van een casus die óf door ons wordt aangeleverd óf uit je eigen praktijk komt proberen we met een door ons opgesteld werkprogramma te komen tot een duurzaamheids-analyse en vervolgens tot een bijbehorend advies.

Zoals uit het bovenstaande blijkt, is de cursus modulair opgebouwd. Deel 2 vindt bij voorkeur op een later moment plaats, zodat er gelegenheid is om de opgedane kennis al uit te proberen in de praktijk, waarna we in de terugkomsessie ervaringen kunnen uitwisselen en de volgende stap in de adviserende rol van de accountant kunnen maken.

De kosten voor deelname aan deze opleiding bedragen voor deel 1 € 495 per persoon en het volgen van deel 2 (alleen te volgen als ook deel 1 is gevolgd) kost € 195 per persoon. Bedragen zijn excl. btw.

Interesse in deze opleiding als inhousevariant? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.

Heb je behoefte om nu al te sparren over dit onderwerp of heb je concrete vragen? Neem dan contact op met Gert van den Brink of Leantine Wolffensperger, l.wolffensperger@fullfinance.nl (055 – 355 99 79)