Onlangs viel in de mailbox van menig accountant een uitnodiging voor deelname aan een NBA  Opleiding “Finance in Business”.

Als eerste werd aangeboden de cursus  “Visualisatie- en communicatietechnieken”, met als ondertitel “Leer Finance in Business hoe u de gebruiker van uw rapportage kunt laten focussen, analyseren en tot actie aanzet.“ Bij de beschrijving van de cursus las ik nog een paar aansprekende punten:

  • We behandelen factoren zoals kleuren, vorm en diverse visuele objecten en hun impact op de manier waarop het brein deze informatie verwerkt.
  • We gaan in op de techniek waarop u rapportages via storytelling communiceert.
  • U leert welke grafische objecten u juist wel of niet moet gebruiken en waarom.

Volgens mij een aansprekende titel voor een training en prima gericht op de doelgroep. Een dag of wat later viel (letterlijk) het “Accountancy beloningsonderzoek 2018” op mijn deurmat.

Een voorbeeld van een rapportage waarbij je zaken helder weer wilt geven, zo zou je verwachten. Helaas kunnen de visuele weergaven in deze uitgave wel als voorbeeld dienen, maar dan vooral voor hoe het niet moet.

Pie-chart

Nu ben ik AA en wil natuurlijk eerst kijken hoe het met mijn  doelgroep is gesteld. Ik moest even heel goed kijken om te zien dat de legenda onder de RA-pie-chart ook bij de gegevens van de AA-pie-chart hoorde. Dan nog een keer goed kijken om te constateren dat er geen AA’s jonger dan 25 jaar hebben deelgenomen (bij de RA-pie-chart is de leeftijdscategorie 18-25 jaar het streepje bij 0,3%).

De vraag is dan of de vorm van een pie-chart geschikt is om in dit geval de leeftijden te vergelijken?

Zou iemand die aan cursus Visualisatie- en communicatietechnieken heeft deelgenomen kiezen voor deze grafische weergave?

 

 

Tabel

Verderop in het beloningsonderzoek is een tabel opgenomen met het gemiddeld aantal contracturen van openbaar accountants.

Onwillekeurig denk ik aan een onderdeel van de cursus: KLEUREN. Tja een combinatie van donkergrijze letters op (donker)blauwe achtergrond is niet de meest heldere weergave. Overigens is de tabel voor interne accountant duidelijk anders ingekleurd.

Mocht u denken dat ik in dit artikel een cursus promoot, dat is absoluut niet de bedoeling. Alleen een  beschrijving van de cursus kan mij (en mogelijk ook u) al aan het denken zetten om anders te kijken naar grafische presentaties en eigen presentaties te verbeteren door een aantal vuistregels in acht te nemen.

Tot slot voor de liefhebbers: naast cursussen, zijn er ook boeken over datavisualisatie. Ik kan u “Now you see it” of “Show Me the Numbers” van Stephen Few van harte aanbevelen.

 

Door: Hennie Tempelman AA