Als liefhebber van Scandinavisch design kon ik lang niet altijd mijn ei kwijt in het accountancyvak. Een jaarrekening moet voldoen aan wet- en regelgeving, en onze beroepsorganisatie de NBA en de Raad voor Jaarverslaggeving hebben andere kwaliteiten dan visualisatie en vormgeving. Dat tabellen en cijferreeksen voor een niet-financial slecht leesbaar zijn, daar wordt maar weinig rekening mee gehouden. Maar gelukkig: tijden veranderen.
Want ook de financiële sector ziet steeds meer het belang van gebruiksvriendelijkheid en dashboards. En nu ik me erin verdiep…, dat heeft erg lang geduurd. In 1984, toegegeven dat was voor mijn tijd, introduceerde Apple de eerste grafisch interface op een computer. Het was een revolutie, want de muis werd toen ook geïntroduceerd. Tot die tijd kon je een computer alleen bedienen met commando’s: niet gebruiksvriendelijke computertaal van programmeurs. De eerste decennia is de Mac vooral gebruikt door de grafische sector, maar met de komst van Windows maakte Microsoft dat voor een grotere groep gebruikers beschikbaar.
En daar bleef het niet bij: in 2014 introduceerde Microsoft het programma Power BI met als doel om business intelligence toegankelijker en intuïtiever te maken voor gebruikers. Power BI is (in de basis) gratis software waarmee je verschillende databronnen aan elkaar kunt koppelen, inzichten kunt creëren en eindeloze mogelijkheden hebt voor het weergeven van die data.
We zien dat veel kantoren, in meer of minder succesvolle vorm, met rapportages in Power BI aan de slag zijn. Ze realiseren zich dat ze over een grote berg data beschikken die zich leent voor data-analyse. Maar waar te beginnen en hoe maak je die data leesbaar? Om antwoord te geven op die vragen, starten we in oktober onze Masterclass Data-analyse. Samen met twee collega’s ga ik een groep cursisten helpen om een data-analyseproject nieuw leven in te blazen óf vanaf het nulpunt op te pakken. Dat doen we in acht sessies (online en offline) waarin we met praktijkcasussen en theorie aan de slag gaan.
Een van de onderwerpen die zeker aan bod gaan komen is het visualiseren van data: hoe neem je niet-financials mee in cijfers? Hoe zet je aan tot actie en hoe voorkom je dat een dashboard niet wordt gebruikt? Je snapt dat dat voor mij als liefhebber van design een van de leukste onderwerpen is.
Wil je meer informatie over de Masterclass Data-analyse? Dan sturen we je graag de informatie toe als je hier je gegevens achterlaat.
P.S. over goed design gesproken: zag je onze vernieuwde huisstijl en website www.fullfinance.nl al? Als je het mij vraagt ook een mooi staaltje design.
Marijke Stokvis AA