In het afgelopen najaar is er veel gezegd en geschreven over digitaal ondertekenen. Het ging voornamelijk over het digitaal ondertekenen in het kader van SBR Assurance: de digitale handtekening ‘onder’ de controleverklaring bij de xbrl-publicatiejaarrekening middelgroot. Ook in het afgelopen kwartaal heeft dit nog wel de nodige aandacht gehad, temeer omdat het soms best een uitdaging bleek te zijn om die publicatiejaarrekening voorzien van de verklaring en handtekening richting de Kamer van Koophandel te krijgen.

Dit proces is nu bij de meesten goed op gang gekomen. Tijd om verder te kijken wat we met die digitale handtekening zouden kunnen doen. Hebt u daar al eens over nagedacht? Of dicteert de drukte van het voorjaar de agenda zodanig dat u nog geen tijd hebt gevonden hier eens verder naar te kijken?

SBR Assurance is een verplichting, van buitenaf opgelegd. Door SBR Assurance zal bij de meeste kantoren niet een besparing gerealiseerd gaan worden. Er moesten certificaten worden aangeschaft, wellicht aanvullende software worden gezocht en geïmplementeerd, en ook de bewerkingstijd van een publicatiejaarrekening ging waarschijnlijk omhoog. En laten we wel wezen: zo’n xbrl-document leest ook echt niet makkelijk. En het zetten van een digitale handtekening is ook een meer technische handeling dan de handtekening met de vulpen.

Maar als we de techniek tóch al beschikbaar hebben, als we de randvoorwaarden al hebben gecreëerd bij SBR Assurance, en als we gewend zijn de handtekening op een moderne manier te zetten: wat is er dan op tegen om verder te kijken? Want er zijn ook genoeg voordelen van digitaal rapporteren en digitaal ondertekenen op te noemen: het proces kan hierdoor (uiteindelijk) een stuk efficiënter verlopen. Met de certificaten die aangeschaft zijn voor SBR Assurance kunt u ook de pdf-samenstellingsverklaring ondertekenen. Of de opdrachtbevestiging, uitgaande brieven, noem maar op.

Hebt u ruimte in uw agenda of wilt u die ruimte gaan creëren door uw proces (meer) digitaal en efficiënter te laten verlopen? Of wilt u gewoon meer weten over de mogelijkheden van digitaal ondertekenen? Neem gerust contact op Arjan Gelderblom, Henk Aardoom of Martijn Kriek.