Vanaf boekjaar 2024 moeten veel beursgenoteerde ondernemingen verplicht rapporteren over duurzaamheid. Vanaf boekjaar 2025 volgen onder andere grote niet-beursgenoteerde ondernemingen. Ondernemingen moeten rapporteren over milieu, sociale- en governance (ESG) factoren. Omdat veel mkb-organisaties zaken doen met grote ondernemingen, is het aannemelijk dat het mkb ook moeten rapporteren over duurzaamheidsaspecten aan ondernemingen die verplicht moeten rapporteren. Dit omdat er sprake is van een verplichting om te rapporteren over de gehele keten. Als accountant is het waarschijnlijk dat je wordt gevraagd om jouw klant hierin te ondersteunen. Door het verplicht te laten rapporteren over duurzaamheidsaspecten, worden bedrijven gemotiveerd om positieve veranderingen te maken.
Er worden veel initiatieven gestart om de duurzaamheidsaspecten inzichtelijk te krijgen. Microsoft heeft bijvoorbeeld een eenvoudige Power BI rapportage beschikbaar gesteld om inzicht te krijgen in de emissie van het gebruik van Microsoft 365 van jouw kantoor (of klant). Ook biedt een website zoals CO2emissiefactoren.nl inzicht in hoe de CO2 uitstoot berekend kan worden.
Op het vlak van data moeten er flinke stappen worden gezet om alle relevante informatie te verkrijgen. Niet alleen moet er voor ESG meer data verzameld worden, maar hoe zorg je er voor dat de data voldoende betrouwbaar is? Bij veel organisaties komen rapportages tot stand met behulp van veel Excel-bestanden en veel handmatige bewerkingen. Het vergt van ondernemingen dat ze nadenken over zaken als: welke gegevens moeten we gaan rapporteren, waar leggen we dat vast, is de data betrouwbaar en controleerbaar? Hierbij kunnen bovenstaande tools helpen, maar het is altijd de vraag of het volledig, betrouwbaar en juiste informatie weergeeft.
We volgen ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Wil je meer weten? Neem gerust eens contact op met drs. Leantine Wolffensperger RA of Thijs de Nijs RA (055-355 99 79 of data@fullfinance.nl).