Een saneringsakkoord vóór 1 oktober 2023

Een saneringsakkoord vóór 1 oktober 2023: de Belastingdienst is soepel

Voor de nodige ondernemers zal dit najaar het doek gaan vallen. In een laatste poging kan nog tot 25 augustus 2023 een verzoek worden ingediend bij de belastingdienst voordat vanaf 29 augustus 2023 invorderingsmaatregelen worden genomen. Tijd voor ondernemers om vooral eerlijk te zijn tegen zichzelf. Gaat de onderneming het redden of ziet de toekomst er niet best uit? Dan kan wellicht maar beter een traject ingegaan worden om een afspraak te maken met de schuldeisers: een saneringsakkoord.

De Belastingdienst zal met zo’n saneringsakkoord vóór 1 oktober 2023 soepel omgaan.

De Belastingdienst eist na 1 oktober 2023 twee keer zoveel

Met een saneringsakkoord maak je afspraken met alle schuldeisers om zoveel mogelijk schulden af te lossen binnen een periode van 36 maanden. Na afloop van de 36 maanden wordt het restant eventueel kwijtgescholden. Voorwaarde voor het bereiken van een saneringsakkoord is dat alle schuldeisers akkoord gaan met het voorstel. Daarbij vraagt de belastingdienst in het algemeen ten minste het dubbele uitkeringspercentage voor een handtekening onder het akkoord. Vanwege maatregelen die samenhangen met de coronacrisis gaat de belastingdienst evenwel tot 1 oktober 2023 akkoord met een uitkeringspercentage dat hetzelfde is als alle overige schuldeisers.

Eenmanszaken (ook zzp’ers) kunnen het traject opstarten via hun gemeente. Bv’s zullen hun accountant of advocaat moeten raadplegen.

WHOA

Alternatief kan zijn dat er geen minnelijk saneringsakkoord wordt opgezet, maar een regeling in het kader van de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA). Voordeel van zo’n traject is dat niet de schuldeisers bepalen of het saneringsakkoord doorgaat, maar de rechter. Als niet elke schuldeiser akkoord gaat kan dus toch een akkoord worden bereikt. Nadelen van een WHOA-traject: het vraagt tijd en is over het algemeen kostbaar vanwege de adviseurskosten. Toch zeker wel het overwegen waard.

Fiscale attentiepunten

Bij het inzetten van een traject zijn er ook de nodige fiscale attentiepunten. We noemen ze hier kort.
Kan de kwijtscheldingswinstvrijstelling worden toegepast als (een deel van) de schulden komen/komt vrij te vallen? In dat kader is ook de hoogte van de geleden verliezen uit het verleden relevant. Een deel van de btw dat als vooraftrek is afgetrokken zal terugbetaald moeten worden. Bij bv’s is het relevant te beoordelen of er tijdig betalingsonmacht is gemeld. Daarnaast moet ook beoordeeld worden wat de gevolgen van een eventuele fiscale eenheid voor de omzetbelasting en/of vennootschapsbelasting zal zijn. Kan er mogelijk een liquidatieverlies worden genomen?

Voor meer informatie: j.campagne@fullfinance.nl of bel 055-355 99 79.

Publicatiedatum 27 juli 2023