Full Finance overzee

Vanuit het IT-team van Full Finance begeleiden we ook kantoren aan de andere kant van ‘de plas’. Al meer dan tien jaar helpen we 17 verschillende kantoren in de Nederlandse Overzeese gebieden met implementaties van samenstel-, beoordelings- en controlesoftware.

Dit betreffen accountants- en administratiekantoren alsmede overheid en corporates/bedrijven in Suriname, Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint-Maarten. Kantooreigenaren en accountants hebben veelal gestudeerd in Nederland en hebben hier ook hun ervaring opgedaan. Wat opvalt is dat ze zoveel mogelijk de Nederlandse regels en richtlijnen inzake samenstel, beoordeling en controle volgen.

Enkele afwijkingen zien we eigenlijk alleen in jaarrekeningen, zoals aanpassingen in samenstel- en beoordelingsverklaringen die per land/eiland afwijkend kunnen zijn, fiscale positie van aldaar geldende afwijkende winstbelasting, en ook wat betreft SBR.De Nederlandse deponeringsverplichting in SBR en de daarop gebaseerde bankenrapportage is ‘overzee’ niet van toepassing, waardoor SBR en Taxonomie nog onbekende begrippen zijn. Wel zien we een groeiende behoefte aan rapportage in IFRS ten opzichte van Nederland.

Samenstel-, beoordelings- en controlesoftware zijn meestal nog op Windows gebaseerd, waarbij data wel veelvuldig in een cloudomgeving worden opgeslagen. De voeding van deze software vanuit financiële administratiesoftware is nagenoeg volledig op cloud gebaseerd. Quickbooks, Xero, Exact online en Twinfield zijn veel voorkomende applicaties.