Gebruikerstip software – 3

In deze rubriek willen we in onze nieuwsbrief een korte tip weergeven voor de gebruiker van in de accountancy gebruikte software. Voor velen zal de tip geen nieuws bevatten, maar wellicht kunnen we hiermee ook een aantal lezers een handigheid aanreiken waar ze nog lang plezier van kunnen hebben.

Microsoft Word, datumformules

Met enige regelmaat kom ik in samensteldossiers notulen, brieven, bespreekverslagen of andere documenten tegen in Wordformaat. Daar zit altijd een risico in dat ze (onbedoeld) bewerkt worden; om deze reden is het af te raden dit als onderbouwing te gebruiken. Een pdf-bestand als dossierstuk biedt iets meer houvast.
Terug naar de Worddocumenten: bij openen daarvan zie ik regelmatig de huidige datum staan als opmaakdatum. Hoe komt dat?
Ik heb dit document op 19 juni 2020 getypt. Hieronder heb ik gekozen voor invoegen datum en tijd. Daardoor lijkt het alsof het document van de dag is dat u het opent. Het document is niet veranderd; maar doordat er een formule staat wordt er wel wat anders gepresenteerd dan is bedoeld.

Bijwerken

Opmaakdatum (met vinkje bijwerken aan): 16-12-2020 14:14:58

Niet bijwerken

Opmaakdatum (met vinkje bijwerken uit): 19-6-2020 12:06:57

Dit is een tekst; die niet bijgewerkt wordt.

Check in eigen document

Om te checken welke variant van de formule is opgenomen (wel of niet bijwerken) ga je op de datum staan en kiest met de rechtermuisknop voor ‘veld bewerken’ of ‘andere veldweergave’

Je zult bij andere veldweergave zien: 16-12-2020 14:14:58