Sinds 27 maart 2022 moeten Nederlandse organisaties hun UBO’s ingeschreven hebben in het UBO-register. Accountants, belastingadviseurs en administratiekantoren hebben als Wwft-instelling de verplichting gekregen om op basis van artikel 4 lid 2 Wwft bij het aangaan van een nieuwe zakelijke relatie met een cliënt onderzoek te doen bij het handelsregister om de cliëntgegevens te verifiëren. Onderdeel daarvan is om vast te stellen dat de gegevens in het UBO-register aansluiten op de gegevens waar een kantoor over beschikt.
In dit artikel kun je lezen waar de overgangsregeling per 1 augustus 2024 en de terugmeldplicht per 1 oktober 2024 voor een Wwft-instelling op neer komt.
Uitspraak 22 november 2022
Door een uitspraak van het Europees Hof van Justitie van 22 november 2022 werden tijdelijk geen informatieverstrekkingen verzorgd uit het UBO-register door de Kamer van Koophandel (KvK). Het is daardoor voor Wwft-instellingen sinds die tijd niet meer mogelijk om het UBO-register te raadplegen.
Kamerbrief 17 april 2024
Op 17 april 2024 heeft de minister van Financiën de Tweede Kamer in een Kamerbrief geïnformeerd over de actuele stand van zaken op het gebied van het UBO-register. In deze Kamerbrief is onder andere een overgangsregeling opgenomen voor Wwft-instellingen die geen rechtstreekse toegang hebben tot informatie uit het UBO-register.
Vervallen oude regeling
Op basis van de regeling (zoals opgenomen in de Kamerbrief van 14 april 2022 van de minister van Financiën) kan een Wwft-instelling aan de hand van de bevestigingsmail van de KvK vaststellen of een juridische entiteit is geregistreerd in het UBO-register. Deze oude regeling zou oorspronkelijk per 1 juni 2024 komen te vervallen voor toepassing bij het aangaan van een nieuwe zakelijke relatie. Deze datum is uiteindelijk verlengd tot 1 augustus 2024.
Overgangsregeling per 1 augustus 2024
Per 1 augustus 2024 kan een Wwft-instelling een gewaarmerkt uittreksel uit het UBO-register opvragen bij de cliënt waarmee de instelling een nieuwe zakelijke relatie aangaat zo lang de instelling zelf geen rechtstreekse toegang tot informatie uit het UBO-register heeft. De cliënt kan dit gewaarmerkt uittreksel opvragen bij de KvK en vervolgens aan de Wwft-instelling verstrekken.
Dit betreft een overgangsregeling en is dus opnieuw een tijdelijke maatregel. Naar verwachting worden alle Wwft-instellingen op termijn weer aangesloten op het UBO-register zodat de Wwft-instellingen zelf de gegevens van hun cliënten weer rechtstreeks kunnen controleren.
Terugmelden onjuiste UBO-gegevens
Vanaf 1 oktober 2024 geldt een terugmeldplicht voor Wwft-instellingen voor verschillen die geconstateerd worden op basis van het gewaarmerkte uittreksel van de Kamer van Koophandel ontvangen via de cliënt. Omdat het aanvragen van een dergelijk uittreksel nieuw is, geldt van 1 augustus tot 1 oktober 2024 een overbruggingsperiode waarin nog niet gemeld hoeft te worden.
Zodra een Wwft-instelling weer is aangesloten op het UBO-register geldt de wettelijke verplichting van artikel 4 lid 2 Wwft voor deze instelling om zelf het UBO-register rechtstreeks te raadplegen. Geconstateerde verschillen tussen dat register en andere informatiebronnen moeten dan door de Wwft-instelling teruggemeld worden bij de Kamer van Koophandel.
Geen gevolgen voor bestaande cliënten
De overgangsregeling heeft geen gevolgen voor bestaande cliënten van Wwft-instellingen. Als al eerder door de Wwft-instelling is vastgesteld dat een UBO is geregistreerd, bijvoorbeeld op basis van de bevestigingsmail van de KvK, hoeft de Wwft-instelling geen gewaarmerkt uittreksel uit het UBO-register op te vragen bij de bestaande cliënt.
Vragen?
Heb jij vragen? Neem dan contact op met één van de accountants van Full Finance Consultants (055 – 355 99 79).
Publicatiedatum 18-09-2024