Hr-beleid kantoren: de ‘war-on-talent’ zorgt voor een verbetering van arbeidsvoorwaarden

Uit onderzoek dat Full Finance en Novak hebben gedaan blijkt dat het hr-beleid bij accountantskantoren ten gunste van de medewerkers lijkt te veranderen. Er wordt van alles gedaan om medewerkers te behouden en te werven. En dat is hard nodig. De toestroom van studenten accountancy is onvoldoende om de huidige professionals te vervangen en de accountancy concurreert nu eenmaal met het bedrijfsleven. Op microniveau merk je dat een goed hr-beleid zijn vruchten kan afwerpen. Qua kantoren zijn er winnaars en verliezers, maar de medewerkers hebben nu eigenlijk de beste kaarten.

De salarissen worden flink verhoogd. Kantooreigenaren zijn bang dat medewerkers elders meer kunnen verdienen en komen dikwijls met loonstijgingen van 10%.

Grotere kantoren zetten speciale teams op, al dan niet met externe hr-professionals om ervoor te zorgen dat medewerkers goed in hun vel blijven zitten en optimale vrijheid krijgen om hun werk op een prettige manier te doen. De klant staat duidelijk op de tweede plaats en dat gaat soms best rigoureus. Er wordt vaker afscheid genomen van klanten die niet bij je passen.

Verder wordt er meer aandacht besteed aan de sfeer op kantoor en wordt er onderzocht welke competenties de medewerker verder wil ontwikkelen en hoe die in de praktijk ingezet kunnen worden.

Lees hier het onderzoek dat Full Finance een Novak in opdracht van ABN AMRO hebben uitgevoerd.

Voor vragen over het onderzoek kun je contact opnemen met Jurroen Cluitmans, j.cluitmans@fullfinance.nl