Woensdag 31 oktober vond het ICT Accountancy Jaarcongres plaats. Een keur aan interessante onderwerpen kwamen aanbod, zoals Instant Payments, beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties), 3.0 boekhouding, transitie naar data gedreven accountants in de praktijk. Allerlei onderwerpen werden door vennoten of medewerkers van accountantskantoren ingeleid. Mensen vanuit de praktijk dus. Andere onderwerpen leidde Gerard Bottemanne van het Onderzoeksbureau GBNED in: de drijvende kracht achter dit event. Ook vond de uitreiking van de ICT Accountancy Award plaats. Het onderzoek wat hieraan ten grondslag ligt, is in een samenwerking tussen GBNED en Full•Finance Consultants tot stand gekomen. In dit artikel meer over deze Award en het onderzoek.

Robotic accounting contest: boekhoudsoftware

De toekenning van de Award is gebaseerd op een door Gerard Bottemanne (GBNED) en Arjan Gelderblom (Full•Finance) uitgevoerd onderzoek. Ze wilden via dit onderzoek vaststellen in hoeverre leveranciers van financiële of administratieve software daadwerkelijk robotic accounting functies met hun software ondersteunen. In dit onderzoek zijn met name de volgende functies beoordeeld:

  1. Aanmaken en verzenden van factuur in UBL;
  2. Ontvangen en verwerken van factuur in UBL;
  3. Automatisch aanmaken van nieuwe leverancier op basis van via UBL ontvangen factuur;
  4. Verwerken van een (kassa)bon via een smartphone in de boekhouding;
  5. Elektronische btw-aangifte indienen bij de Belastingdienst via boekhoudsoftware;
  6. Elektronische ICP-opgave indienen bij de Belastingdienst via boekhoudsoftware;
  7. Een relatie real-time opzoeken en overnemen vanuit de KvK-database.

Deelnemers

Acht leveranciers gingen de uitdaging aan: Exact, Informer, Kleisteen, Minox, MUIS software, SnelStart, Yuki en XSO/Stipp. Zij hebben de hiervoor genoemde robotic accounting functies laten zien aan Gerard en Arjan. MUIS en Informer zijn vervolgens genomineerd voor de ICT Accountancy Award. Deze twee leveranciers mochten tijdens het Jaarcongres hun toepassing demonstreren. De aanwezigen bij het Jaarcongres kozen vervolgens een winnaar: Informer.

Het rapport is op te vragen bij GBNED (hier). Als je met ons van gedachten wilt wisselen over applicatiesoftware in het algemeen of boekhoudsoftware (robotic accounting) in het bijzonder, neem dan contact op met Arjan Gelderblom.