Jij, samenstelaccountant, gaat vandaag nog aan de slag met Artificial Intelligence

Ook voor samenstelaccountants, die geen affiniteit hebben met Artificial Intelligence en dat beschouwen als een ver-van-mijn-bedshow is er grote kans dat ze na het lezen van dit artikel meteen aan de slag gaan met een simpele tool die toch zeker het predikaat Artificial Intelligence (AI) mag dragen.

Bij de accountantskantoren waar ik over de vloer kom, worden de meeste jaarrekeningen in het Nederlands uitgebracht. Als er dan plotseling het verzoek komt om voor het einde van de week de meest recente jaarrekening aan een buitenlandse financier of nieuwe aandeelhouder op te leveren in het Frans, Duits of Engels levert dat vaak wel enige stress op. Dat lijkt niet meer nodig.

Met DEEPL is het mogelijk om teksten te vertalen van en naar vele talen. Ook een complete jaarrekening inclusief bedrukking, uitvoerige grondslagen en gedetailleerde tabellen die in pdf werd aangemaakt vanuit de rapportgenerator kan worden aangeleverd. Binnen vijf minuten heb je een volledig vertaalde jaarrekening. Indien nodig kan met bijvoorbeeld Acrobat Pro of pdf – Architect nog een nabewerking worden uitgevoerd, wanneer het nog niet helemaal naar wens is.

Ikzelf was bij het horen van het verhaal niet direct overtuigd en ging meteen zelf met een jaarrekening aan de slag. Daarna was ik blij verrast. Enkele voorbeelden die duidelijk afwijken van wat je met Google Translate krijgt:

  • Liquide middelen = Cash at bank and in hand
  • Niet in de balans opgenomen rechten, verplichtingen en regelingen = Off-balance sheet rights, obligations and arrangements

www.deepl.com/nl/translator Hier kun je een stukje tekst omzetten of een volledige pdf. Zo kun je vandaag al aan de slag met AI.