In eerdere blogs schreven we over verwachtingen voor 2024 en over het traject voorafgaande aan fusie en/of overname. Wij voeren verschillende soorten werkzaamheden uit bij klanten van Full Finance Consultants: Tonny in dit kader vooral als strategisch adviseur en begeleider van (eigenaren van) accountantskantoren en Arjen als procesregisseur van koop- en verkooptrajecten van kantoren. We krijgen de laatste maanden voor een deel dezelfde vragen van kantooreigenaren. Een niet onbelangrijke hiervan is: “moeten wij private equity laten instappen?”.
Hoewel het antwoord op deze vraag voor een deel besloten zit in beide eerdere artikelen, leek het ons goed om aan de snelle toename van private equity in de accountancybranche een paar afzonderlijke blogs te wijden. Vandaag gaan we in op wat we in de markt zien gebeuren, welke private equity-partijen zoal actief zijn en waarom eigenlijk. Over twee weken richten we ons op de eventuele geschiktheid van een dergelijke partij, ‘problemen’ die wel of niet worden opgelost, voor- en nadelen en veel gestelde vragen.
De markt: rust en onrust
Wat gebeurt er nu? Om het simpel te zeggen iedereen praat met iedereen. Ook grotere accountantskantoren zoeken elkaar op. Denk aan de aangekondigde fusie tussen Alfa en ABAB, middelgrote kantoren die fuseren, overnames in de regio plaatsvinden of kantoren die zich daarop oriënteren. Daarnaast benaderen private equity-partijen ook accountantskantoren en andere marktpartijen om hun belangstelling te polsen of een aanbod te doen. Kortom er is veel beweging. Dit alles kan rust, maar ook onrust brengen, zo ervaren wij bij cliënten.
Rust als je door praten met anderen een oplossing in het vooruitzicht hebt voor de uitdagingen binnen jouw kantoor of op persoonlijk niveau voor jouw uittreding. Maar er kan ook onrust zijn als jouw kantoor nog niet is benaderd. Of onrust als je wel bent benaderd, maar net met elkaar als partnerteam hebt besloten om voor zelfstandigheid te gaan of als je onderling van mening verschilt. We zien en horen de twijfel vaak terug: “missen we de boot als we niet openstaan voor samenwerking, overname of participatie?” En ga je dan in zee met een meer vertrouwde partij (lees: een ander kantoor) of niet? Daarmee komen we op de vraag: “kan private equity een oplossing zijn?”
Welke private equity-partijen zijn er actief?
Op dit moment (6 maart 2024) zien wij als belangrijkste private equity-spelers in de Nederlandse accountancymarkt (alfabetisch): Avedon, CNBB Equity Partners, PIA-groep en Waterland. Daarnaast zijn Banvo (voor administratiekantoren) en ETL (voor accountantskantoren) actief en kunnen onder private equity worden geschaard. Daarnaast zijn er nog enkele partijen die willen toetreden, maar tot op heden geen aankopen (of daarvan nog geen melding) hebben gedaan. Belangrijk om te realiseren is dat de ene private equity-partij de andere niet is. Er zijn belangrijke onderlinge verschillen. Verschillen in onder andere: omvang van het beschikbare kapitaal (m.a.w. hoe groot is het fonds), de achterliggende investeerders, het portfolio waarin wordt geïnvesteerd, de visie op en kennis van de accountancymarkt, en verschil in duur en mate van participatie (wel of geen meerderheidsbelang) en betrokkenheid.
Als je als kantoor interesse hebt in private equity dan is het van belang om na te gaan of jouw aanleiding en doel passen bij die van de private equity-partij.
Waarom hebben private equity-partijen belangstelling voor onze branche?
Een veelgestelde vraag aan ons is waar de belangstelling van private equity voor de accountancy vandaan komt. Een algemene, (macro-) economische aanleiding is dat er nu eenmaal veel kapitaal is en alternatieven gezocht worden voor – bijvoorbeeld – beleggingen in onroerend goed en beursaandelen. Specifiek voor de accountancysector geldt dan: het is en blijft een stabiele sector met een jaarlijkse (lichte) verwachte omzetgroei en een stabiele, goede winstgevendheid. En vanuit strategisch oogpunt: de private equity-partijen verwachten waardecreatie te realiseren, door bijvoorbeeld een buy, build en sell-strategie, dan wel door de ontwikkeling van hoogwaardige adviesdiensten, door realisatie van synergie of een mix hiervan.
Kortom: de accountancy wordt als een aantrekkelijke markt gezien om ‘in te stappen’.
Tot slot
Dat maakt dat we terug zijn bij de beginvraag die klanten ons stellen: “moeten wij private equity laten instappen?” Over twee weken richten we ons op de eventuele geschiktheid van een dergelijke partij, ‘problemen’ die wel of niet worden opgelost, voor- en nadelen en veel gestelde vragen.
Heb jij voor die tijd vragen over de strategische keuzes waar je met de partners van je kantoor mee te maken hebt en wil je eens vrijblijvend van gedachten wisselen? Neem gerust contact op met Tonny of Arjen.
Ir. Tonny Dirkx (t.dirkx@fullfinance.nl) en Arjen Schutte MSc (a.schutte@fullfinance.nl) of 055-355 99 79
Publicatiedatum: 6 maart 2024