Pe-tool voor accountants

Vanaf 2021 gaat de pe-regeling voor mkb-accountants veranderen. Geen 40 pe-uren per jaar, maar jaarlijks een pe-portfolio. Full Finance, Interaction Groep en SRA hebben een online-pe-tool ontwikkeld waarin accountants hun pe-portfolio kunnen bijhouden en daarbij allerlei hulpmiddelen aangereikt krijgen. En waarin accountantskantoren desgewenst uitgebreide sturings-, monitorings-, en compliancemogelijkheden hebben. Gemak en kwaliteit gaan bij deze nieuwe pe-tool hand in hand, uiteraard volgens de nieuwe Nadere voorschriften permanente educatie (NVPE).

Waarom de pe-tool voor jou als accountant?

Als accountant krijg je met deze pe-tool gemak en inspiratie aangereikt. Binnen de pe-tool kun je alle stappen rond jouw pe gemakkelijk op één plek vastleggen, opslaan en bewaren. Je kunt op een gestructureerde wijze je pe-portfolio opstellen, leeractiviteiten plannen, bewijsmateriaal vastleggen en reflecteren. Daarnaast krijg je inspiratie voor leerdoelen en leeractiviteiten op basis van jouw werkzaamheden. Je hoeft dus niet alles zelf te bedenken; wij helpen daarbij.

 • Je krijgt op basis van je huidige en toekomstige werkzaamheden suggesties voor leerdoelen.
 • Belangrijke ontwikkelingen in het beroep en in wet- en regelgeving komen, als ze relevant zijn voor jouw werkzaamheden, automatisch als suggestie naar voren.
 • Verplichte permanente educatie wordt automatisch opgenomen.
 • Je krijgt direct suggesties voor leeractiviteiten die passen bij jouw leerdoelen. Als je wilt, kun je direct je leeractiviteiten inplannen.
 • Bewijsmateriaal en reflectie kunnen eenvoudig vastgelegd en online bewaard worden.
 • Je kunt om feedback of goedkeuring vragen.
 • Je voldoet aan alle vastleggingseisen vanuit de NVPE.

Waarom de pe-tool voor jouw accountantskantoor?

Binnen de nieuwe pe-regeling wordt er veel meer van jouw accountantskantoor verwacht op het gebied van kwaliteit, hr en compliance. Hoe houd je grip op de individuele vakbekwaamheid van je medewerkers? Hoe wijs je leerdoelen toe binnen je kantoor? Of hoe monitor je of alle accountants binnen je kantoor wel voortgang boeken in hun pe-portfolio?

Je biedt al je (pe-plichtige) accountants/medewerkers allereerst de mogelijkheid om binnen de pe-tool leerdoelen, leeractiviteiten, bewijsmaterialen en reflecties gestructureerd op te slaan. Maar daarnaast biedt de pe-tool op kantoorniveau nog veel meer functionaliteiten, zoals:

 • Monitoren van de pe-activiteiten op kantoorniveau
 • De mogelijkheid om verschillende stappen in het proces te laten accorderen
 • Feedbackmogelijkheden tussen collega’s
 • Bewaken van de voortgang op kantoorniveau en op individueel niveau
 • Genereren van diverse rapportages
 • Opnemen van eigen intern opleidingsaanbod in de leeractiviteiten
 • Het opnemen van kantoorspecifieke leerdoelen
 • Het ‘verplicht’ stellen van leerdoelen/leeractiviteiten voor gerichte doelgroepen.

Ook kun je de pe-tool in veel gevallen koppelen aan het bestaande hr-systeem. En kun je door middel van de rapportages, de gewenste leeractiviteiten van alle medewerkers naar voren halen, waardoor je een perfecte input hebt om het incompany-opleidingsprogramma samen te stellen.

Bovenstaande mogelijkheden bieden wij voor kantoren aan in een tweetal pakketten:

 1. Kantoor Basis

Uiteraard krijgen alle accountants een inlog voor de persoonlijke pe-portfolio’s. Het pakket Kantoor Basis biedt het kantoor daarbij de mogelijkheid om compliant te zijn met betrekking tot nieuwe NVPE. Bepaalde medewerkers (bijvoorbeeld hr of de complianceofficer) krijgen extra functionaliteiten binnen het systeem. De basisfuncties zijn hierbij beschikbaar, zoals voortgangsbewaking, accordering workflows, feedbackmogelijkheden en uitgebreide rapportagemogelijkheden. Alles om grip te houden op de vakbekwaamheid binnen kantoor.

 1. Kantoor Plus

Dit pakket biedt, naast alle mogelijkheden uit het basispakket, de gelegenheid om de pe-tool in te zetten voor het strategisch opleidingsbeleid en/of de academy van het kantoor. Met dit pakket krijg je meer invloed en grip op de individuele leerplannen van de medewerkers.

Je krijgt bijvoorbeeld de mogelijkheid om organisatiespecifieke leerdoelen toe te voegen en deze (verplicht) toe te wijzen aan bepaalde groepen medewerkers. Ook biedt dit pakket de mogelijkheid om bepaalde leerdoelen verplicht voor te schrijven. Of je kunt interne cursussen of die van andere aanbieders opnemen in het cursusaanbod binnen jouw kantoorspecifieke pe-tool. Allemaal mogelijkheden om echt je eigen kantooromgeving te creëren.

Praktische informatie

Bij de ontwikkeling van de pe-tool staat gemak voor de accountant en het kantoor centraal. Dat zie je terug in het praktische ontwerp en de extra ondersteuning met training en implementatie.

 • De pe-tool is een online tool die op alle devices en desktopomgevingen gebruikt kan worden. Vanuit de ‘mobile first’ gedachte is de tool optimaal te gebruiken op je smartphone of tablet.
 • Bewaar je ook graag je portfolio of rapportage op papier? Uiteraard zijn er downloadmogelijkheden, zowel als pdf, txt als csv-bestand.
 • We bieden diverse trainingsmogelijkheden: voor het gehele kantoor of individueel, klassikaal of online.

Wat kost de pe-tool?

Om gebruik te maken van de pe-tool betaal je per kalenderjaar. De kosten zijn afhankelijk van het door jou gekozen pakket (individueel pe-plan, Kantoor Basis of Kantoor Plus).

  SRA-leden en FFC-abonnees per deelnemer Niet-leden/ niet-abonnees
Individueel € 119 € 149
Kantoor Basis € 159 € 199
Kantoor Plus € 189 € 239

(Bedragen zijn excl. btw)

Vanaf 15 deelnemers per kantoor kun je gebruikmaken van onze kortingsregeling. Neem contact met ons op om de exacte kosten voor je kantoor te berekenen.

Wanneer je als kantoor gebruikmaakt van het ‘Kantoor Plus-pakket’ is het mogelijk te kiezen voor de volgende implementatiemogelijkheden (kosten op aanvraag):

 1. Ontwerpen van een eigen ‘look and feel’ voor je kantoor
 2. Hulp bij de kantoorspecifieke inrichting (o.a. rapportages en functieprofielen)
 3. Koppeling met het bestaande hr-systeem
 4. Systeemtraining voor hr/Vaktechniek/Compliance en/of medewerkers.

Samen met SRA organiseert Full Finance demo-sessies over de nieuwe PE-tool. Op dinsdag 15 december en op donderdag 21 januari vinden er sessies plaats waarin met name op de tool voor de individuele accountant wordt ingegaan.

Aanmelden voor deze sessies kan via de website van SRA.

Meer informatie?

Neem voor meer informatie of voor een online demonstratie contact op met Jurroen Cluitmans (j.cluitmans@fullfinance.nl of 055-3559979).