Op 1 december 2022 en 22 maart 2023 heb ik een tweetal artikelen geplaatst over de invoering en naleving van Standaard 315 Risico’s op een afwijking van materieel belang identificeren en inschatten. In dit artikel ga ik daar – gelet op – het belang nogmaals op in. Er zijn beren op de weg gebleken.
Hoe zat het ook alweer?
Standaard 315 is sterk aangepast en heeft een grote impact op het uitvoeren van een risicoanalyse bij de jaarrekeningcontrole. Voor informatie over de wijzigingen in Standaard 315 (die gelden voor boekjaren die beginnen op of na 15 december 2021) verwijs ik naar mijn artikel van 1 december 2022.
In mijn artikel van 22 maart 2023 heb ik aangegeven dat door mij en mijn collega’s bij opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelingen en dossierinspecties bij diverse kantoren is geconstateerd dat Standaard 315 niet is nageleefd. In dat artikel heb ik mogelijke oplossingen aangegeven. Daarvoor verwijs ik naar de volgende link.
Hoe is nu de stand van zaken?
Helaas constateren wij nog steeds dat Standaard 315 niet (helemaal) wordt nageleefd. Door dit nogmaals onder de aandacht te brengen hoop ik dat accountantsorganisaties, daar waar dit aan de orde is, de handschoen oppakken.
Knelpunten in de praktijk
In de praktijk blijkt het voor te komen dat Standaard 315 niet wordt nageleefd. De redenen zijn onder andere:
- Er is door grote drukte of het stellen van andere prioriteiten onvoldoende tijd geïnvesteerd in de benodigde aanpassing van de aanpak voor het uitvoeren van een risicoanalyse. Door het doorgaan op de oude voet voldoet de risicoanalyse niet aan de gewijzigde Standaard 315.
- Er is onvoldoende inzicht in de mate waarin software ondersteunt bij het correct toepassen van de nieuwe Standaard. In de praktijk blijkt dat in sommige gevallen tegen te vallen. Door van te voren inzicht te hebben in, of en hoe de softwareleverancier de toepassing van de ‘nieuwe’ Standaard 315 heeft ingebed in de controlesoftware zouden de kantoren nu niet voor de verrassing komen te staan dat de software niet juist gebruikt wordt of onvoldoende ondersteuning biedt.
- ‘Vroege’ signaleringen bij bijvoorbeeld de eerste okb’s (opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling) hebben niet geleid tot voldoende actie kantoorbreed om de aanpak aan te pakken en te verduidelijken voor de verdere controles. De verkeerd ingeslagen weg is vervolgd met alle gevolgen van dien.
En nu?
Het is van belang dat daar waar de gewijzigde Standaard 315 nog onvoldoende is toegepast over het boekjaar 2022, dat voor de komende dossiers wel goed op te pakken. Het zal geen verrassing zijn dat anders nog meer schendingen van Standaard 315 plaatsvinden en daar zit niemand op te wachten. In mijn artikel van 22 maart 2023 (zie de link hierboven) heb ik daar over geadviseerd.
Indien jullie vragen hebben naar aanleiding van dit artikel dan hoor ik het graag. Ook kan je contact opnemen met een van mijn collega’s.
Yahya Latif RA
Publicatiedatum 20 september 2023