In de afgelopen periode begeleidde ik bij een aantal kantoren workshops rondom teamsamenwerking. Niet zozeer omdat er problemen waren maar juist om (nog meer) inzicht te geven in onderlinge samenwerking en/of om medewerkers nog beter te kunnen inzetten op datgene wat bij ze past. Niet onbelangrijk in deze krappe arbeidsmarkt!
Welke theorie/model je er ook bijneemt: goed functionerende teams vullen elkaar aan, er is onderling respect voor verschillen, er wordt open gecommuniceerd en doelen en verantwoordelijkheden zijn helder.
In mijn aanpak begin ik vaak met persoonlijke gesprekken met de teamleden. Opdat helder is wat ieders eigen rol en bijdrage in een team is. Doorgaans laat ik ieder een DISC-profiel invullen.
Helaas is de inzet van DISC soms wat verworden tot “hij is een echte blauwe accountant” of “wat is dat een rode rakker!”. Gelukkig is er veel meer waardevolle informatie te halen uit een DISC-profiel.
Een DISC-profiel geeft inzicht in karakteristieken en drijfveren. Het gaat dan bijvoorbeeld om zaken als: Betrek je collega’s bij een klus of begin je eerst zelf? Ben je meer van de hoofdlijnen of van de details? Werk je gestructureerd of pak je liever alles meteen op wat er op je af komt? Ben je meer een specialist of juist een generalist? Ben je graag bezig met innovatieve zaken of houd je juist van duidelijkheid en stabiliteit?
Zo bespreek ik allereerst in een persoonlijk gesprek welke aanpak iemand bij voorkeur heeft in zijn/haar werk wanneer hij/zij een goede dag heeft en enthousiast thuiskomt na een werkdag: Wat heb je dan gedaan? Wat is er motiverend geweest? Wat heb je kunnen overlaten aan een ander?
We bespreken ook de keerzijde: wat kost energie? Wat ligt je minder? Wanneer heb je een minder goede dag? Wat is demotiverend? Hoe is overall de balans?
Dat levert mooie gesprekken op met – eerlijk is eerlijk – soms ook pijnlijk duidelijk inzicht. Want er is niets goed of fout, maar iedere aanpak en dus ieder profiel heeft wel een keerzijde en kent valkuilen.
Wat is nou het mooie als je dit met een team doet? Alle profielen bij elkaar geven inzicht in de teamdynamiek. Hoe vullen we elkaar aan? Wie krijgt er juist wel energie van taken die jou energie kosten? Hoe kunnen we elkaar helpen? Wanneer kan het wel eens spannend worden? Welke kwaliteiten missen we in ons team en hoe lossen we dat op?
In de workshop met het hele team zoeken en vinden we antwoorden op deze vragen.
En hoewel het soms best spannend kan zijn, is de afdronk vrijwel altijd: “Goed dat we dit gedaan hebben, we hebben zo nog meer inzicht in elkaar en hoe we ieder optimaal kunnen inzetten.”
Vragen of interesse? Neem contact op met Tonny Dirkx, t.dirkx@fullfinance.nl.
Tonny Dirkx
Publicatiedatum: 13 juli 2022