Tijden veranderen en snel ook. En het blijft doorgaan. De ontwikkeling van digitale technologie stelt ons voortdurend voor uitdagingen en ‘bedreigt’ de bestaande businessmodellen van de fiscale advieskantoren.

Hoe omarm jij als fiscaal adviseur de technologie?

Welke fiscaal adviseurs zijn al echt gestart met de digitale transformatie, en hebben hierdoor een nieuwe impact op de fiscaliteit? Omarm jij de technologie en creëer je met je digitale mindset nieuwe kansen voor jouw fiscaal advieskantoor? Hoe sorteer jij voor om de de trusted advisor te kunnen blijven:

  • Is je CRM op orde: gekoppeld aan alle systemen waar relevante data zijn opgeslagen?
  • Zijn alle gegevens die je in je advisering zou willen gebruiken gestandaardiseerd en technisch benaderbaar?
  • Heb je de juiste medewerkers in huis om de digitale transformatie in te gaan?
  • Hoe vinden je klanten het als je adequater, proactief en efficiënt kunt inspelen op hun specifieke situatie?

Mis de boot niet

’The Future of Jobs Report 2018‘ van het World Economic Forum is duidelijk: routinematig werk gaat ook in de fiscale wereld echt verdwijnen. We kunnen als fiscaal adviseurs de slag naar de digitale technologie starten door bijvoorbeeld nu al procesmatig ondersteund te worden door ict, bij het werken aan en documenteren van je adviezen. Zo mis je straks de boot niet.

Advieskansen met Artificial Intelligence (AI)

Adviseurs zitten op een schat aan data. In de praktijk blijft het lastig om op basis daarvan gerichte advieskansen te genereren. Nog steeds wordt vooral ad hoc op situaties van klanten ingespeeld.

Digitale transformatie zorgt ervoor dat binnen een kantoor beschikbare data vanuit de verschillende bronnen worden gecombineerd en leidt tot actieve adviessignalen. Artificial intelligence is hiervoor je wenselijke fiscale partner.

Veel sectoren laten volop ontwikkelingen zien waarin AI een belangrijke rol gaat spelen. In de fiscale advieswereld zijn weinig ontwikkelingen merkbaar. We horen op summercourses en tijdens de jaarcongressen wat we kunnen verwachten. En daarna is het back to business as usual.

Ik denk dat een (nu nog) gezonde belastingadviespraktijk moet wennen aan het idee dat er in de nabije toekomst een robot als ‘collega’ in het fiscaal team zal plaatsnemen. Onvoorstelbaar dat ik, als dé belastingadviseur vervangbaar kan zijn! Tegelijkertijd is deze robot nu al in digitale discussies de collega met de kortste reactietijd bij gestelde vragen.

Het diagnosticeren van tbc, kanker en ouderdomsblindheid wordt begeleid door AI en is inmiddels ingebed bij specialisten in ziekenhuizen. Waarom zou een robot dan niet ook zijn bijdrage kunnen leveren bij het kiezen van de juiste fiscale adviesrichting?

Data-driven fiscaal advies

Onlangs ben ik door SDU digital gevraagd om deel te nemen aan een klankbordgroep die meedenkt over de ontwikkeling van een data-driven, innovatieve adviesomgeving voor fiscale adviseurs.

Een platform signaleert op basis van data uit de diverse applicaties advieskansen. Zo transformeer jij de digitale data tot kans voor je klant. Proactief en waardebrengend.

De tooling waar Sdu Digital aan werkt optimaliseert het adviesproces. De senior adviseur wordt ondersteund door zijn denkwijze en de genomen stappen duidelijk te onderbouwen en gestructureerd te documenteren. Een junior adviseur gebruikt het platform om op een gestructureerde manier een advies correct en compleet voor te bereiden.

Krijgt de fiscale robot ook een plek in jouw adviespraktijk?

Meer informatie: The Future of Jobs Report 2018

Bij Full•Finance Consultants is er veel ervaring met het optimaal implementeren van de juiste fiscale technologie en het leiden van projecten. Neem gerust contact met op om eens van gedachten te wisselen.

(Blog door Henk Aardoom, Strategieadviseur Informatievoorziening, Full•Finance Consultants)