Vormt het bijdragen in de studiekosten van een kind een belaste schenking?

Soms wordt ons de vraag gesteld of het bijdragen in de studiekosten van een kind tot een belastbare schenking leidt. De bedragen kunnen immers aanzienlijk oplopen als een ouder de huur, de boeken en nog levensonderhoud voor zijn kind(eren) betaalt. Dan ga je al snel uit boven de jaarvrijstelling in de schenkbelasting. Ik heb altijd verdedigd dat dit niet het geval zou moeten zijn omdat het voortvloeit uit de verantwoordelijkheden van het ouderschap.

De Kennisgroep heeft nu een standpunt hierover gepubliceerd. En het antwoord luidt dat het eraan ligt.

In dit antwoord wordt onderscheid gemaakt tussen betalingen aan minderjarige en meerderjarige kinderen. Op grond van art. 1:392 BW zijn ouders verplicht tot het bereiken van de 18-jarige leeftijd bij te dragen in de kosten van het levensonderhoud voor hun kind. Deze verplichting loopt door tot het bereiken van de 21-jarige leeftijd op grond van artikel 1:395a BW. Dus als om deze reden wordt bijgedragen door ouders in de studiekosten van een kind, is van een schenking geen sprake. Het maakt daarbij niet uit of het kind een lening kan verkrijgen.

Vanaf 21 jaar vervalt de verplichting van de ouders om bij te dragen. In reguliere gevallen is het voortzetten van de bijdrage door de ouders geen belastbare schenking. Onder reguliere gevallen wordt verstaan dat het geen bovenmatige studietoelage is, er behoeftigheid is bij het kind, gegoedheid bij de ouders en voldoende studievoortgang bij het kind. Dan wordt dit normaliter aangemerkt als het voldoen aan een morele verplichting van de ouders verbonden aan het hebben en opvoeden van kinderen. De beoordeling of daaraan is voldaan is voorbehouden aan de inspecteur.

Kortom: in de praktijk zal het wel loslopen met het stellen van een schenking, gesteld dat niet hele grote bedragen worden verstrekt.

Nog een tip. Deze studiekosten zijn niet aftrekbaar voor de ouder. Als ouders een bedrijf hebben, is het wellicht een idee om kinderen op de loonlijst te zetten, en ze daardoor een aftrekbare beloning te kunnen betalen. Dit moet uiteraard wel reëel zijn. Gelet op de arbeids- en algemene heffingskorting zal deze vermoedelijk niet belast zijn bij het kind. Een voorzichtige berekening laat zien dat dit werkt bij een salaris tot ong. € 900/maand, aannemende dat er geen andere belaste inkomsten worden genoten door het kind.

Bijkomend voordeel is nog dat het kind al op de loonlijst staat en er voor de bedrijfsopvolgingsregeling daardoor zonder heffing van inkomstenbelasting ondernemingsvermogen kan worden overgedragen. Maar mogelijk vervalt deze laatste eis in de discussies over de toekomst van deze faciliteit. Dat zal blijken bij het Belastingplan 2024.

Dus ouders kunnen normaliter zonder fiscale gevolgen de carrière van hun kind financieel op gang helpen. Bij verdere vragen, neem dan contact op met 055-3559979 of b.driessen@fullfinance.nl.

Drs. Bert Driessen

Publicatiedatum 7 juni 2023

Bron: KG:063:2023:10