Wat kunnen we leren van Rafael Nadal?

Als tennisfan had ik pijn in mijn hart over het verlies van Nadal in de eerste ronde van Roland Garros tegen de latere finalist Zverev.

In de pers leidde dat tot vragen en suggesties over wanneer Rafael zou gaan stoppen. En het ging ook door mijn hoofd. Zeker toen ik in dezelfde week bij een klant een partner sprak die moeite had om te stoppen. Hij vond het vak nog leuk, vond het lastig om de verantwoordelijkheid bij klanten over te dragen aan collega’s en zag op tegen de tijd na zijn uittreding. Zou dat voor Nadal ook gelden?
Bij het tennis ging de aandacht snel uit naar de opvolgers. Wie zou Roland Garros nu winnen?

Zo gaat het bij accountantskantoren eigenlijk ook.
De aandacht gaat vaak meer uit naar de jonge toetreders dan naar de uittreders. Begrijpelijk: de toetreders staan aan het begin van hun carrière, werken nog volop aan hun groei en ontwikkeling en zijn belangrijk voor de toekomst van het kantoor. Toch wil ik aandacht vragen voor de uittreders. Stoppen is niet makkelijk én zeker op het juiste moment en goed stoppen niet. Maar als de uittreder afbouwt, zijn of haar enthousiasme over het vak weet over te dragen aan zijn jonge opvolger en hem of haar kansen biedt om bij klanten de verantwoordelijkheid over te nemen, dan ontstaan er voor kantoren win-win situaties.

En in dat opzicht kan ik weer een parallel trekken met Nadal. Op de Olympische Spelen gaat hij dubbelen met Alcaraz. Hoe mooi dat de oude meester zijn liefde voor het spel op deze manier deelt en beiden daarover enthousiast zijn. Alcaraz gaat bij Spelen dubbelen met idool Nadal: ‘Wordt heel bijzonder’ (nos.nl).
Laten we in de accountancy ook meer gaan dubbelen.

Wil je als uittredende partner eens doorpraten over je toekomst? Neem dan gerust contact met me op. Stoppen is nu eenmaal niet makkelijk en praten erover helpt bij gedachtenvorming én bij de beslissing.

Ir. Tonny Dirkx (t.dirkx@fullfinance.nl of 055-355 99 79).