Accountancy Gemak: een casus

Stel voor, jouw kantoor gebruikt (nagenoeg) alleen de oude, vertrouwde software van Unit4 Bedrijfssoftware. Software die tegenwoordig door het leven gaat onder de naam Accountancy Gemak. En deze software draait nog bij jou op kantoor op eigen servers (on premise). En stel je voor: de servers zijn aan vervanging toe, welke opties heb je dan? Een begin van een uitwerking van deze casus tref je hieronder aan.

Toekomst

In de uitwerking is een belangrijke vraag: wat brengt de toekomst ons? Zonder een heel verhaal te houden over trends en ontwikkelingen: het gaat allemaal naar webbased software. Software die opnieuw ontwikkeld is om te kunnen werken in een browser zoals Edge of Chrome. Bij een applicatielandschap met alleen webbased programma’s heb je geen (eigen) servers meer nodig. Dat is het eindplaatje. Daar gaan we naar toe.

Scenario 1: applicatielandschap verwebben

Als een groot deel van je applicatielandschap al webbased is, loont het de moeite om de overgebleven Windows-applicaties te vervangen door een webbased alternatief. Daarmee haal je het eindplaatje in huis en ben je klaar voor de toekomst. Dit is (nog) niet noodzakelijk als de Windows-programmatuur door de leverancier aangeboden wordt in een online-variant (web-enabled) zoals bijvoorbeeld HR & Salaris Gemak.

Scenario 2: hosting

Kantoren waarbij het applicatielandschap nog voor een groot deel uit Windows-applicaties bestaat, zullen veelal bij dit scenario uitkomen. Je schaft geen nieuwe servers aan, maar huurt servercapaciteit bij een hostingprovider. Daarmee koop je tijd om tegelijkertijd stappen te zetten richting het eindplaatje: een webbased applicatielandschap. Daar kan dan bijvoorbeeld twee jaar voor uitgetrokken worden.

Onzekerheden: wat gaat de leverancier doen?

Tijd kopen kan handig zijn, omdat het in deze casus onduidelijk is wat Exact gaat doen met de diverse ‘Unit4-applicaties’. Kantoor Gemak wordt niet (meer in alle gevallen) gezien als vervanger voor Business Suite. En wat gaat er gebeuren met het ‘ingekochte’ product DocumentManager? Exact biedt verschillende salarispakketten aan waarvan HR & Salaris Gemak er één is. Blijven al die pakketten bestaan of vindt er uitfasering plaats? Deze vraag kan ook gesteld worden voor Exact Online en Boekhoud Gemak. Ook zijn Rapportage Gemak en Werkprogramma Gemak nog geen functioneel gelijkwaardige alternatieven voor Audition en de Auditor.

Wil je meer weten over een route naar het eindplaatje, neem dan contact op met Arjan Gelderblom of Henk Aardoom.

Publicatiedatum: 28 april 2022