Ict: wat zal 2021 ons brengen?

Het jaar 2020 is nu bijna voorbij. Een gedenkwaardig jaar. Een jaar waarin bijna iedereen noodgedwongen een stap voorwaarts heeft gezet op het gebied van digitaal (samen)werken. Denk daarbij o.a. aan de grote aantallen gebruikers die Microsoft heeft binnengehaald voor de toepassing MS Teams.

Wij kijken ook alvast wat vooruit naar 2021. Wat zal dat jaar ons brengen? Digitaal (samen)werken, zowel intern als extern met cliënten, zal volgend jaar niet minder worden. 2021 zal ook een jaar worden waarin veel kantoren zullen (door)starten met het vervangen van Windowssoftware door webbased-software en daarbij te maken krijgen met vragen als: Waar zullen wij beginnen te migreren? Het veranderen van elk puzzelstuk uit het applicatielandschap heeft weer gevolgen voor de andere puzzelstukjes.

De impact van de migratie van Windowssoftware naar webbased-toepassingen moet niet onderschat worden. Aan een goede, projectmatige implementatie dient wat ons betreft een zorgvuldig keuzetraject vooraf te gaan. Kies daarbij niet ‘blind’ voor je huidige softwareleverancier, maar kijk ook goed om je heen naar andere aanbieders en toepassingen. En betrek gebruikers in een vroeg stadium bij deze keuze en implementatie. Adoptie van alle ict-veranderingen door eindgebruikers verdient zeker onze aandacht om zo ict-investeringen voldoende ict-rendement op te laten leveren.

Verandering in het applicatielandschap zullen ook gevolgen hebben voor de hardware-infrastructuur. Thin clients worden steeds meer vervangen voor laptops. De eerste kantoren die (nagenoeg) helemaal een webbased-applicatielandschap hebben en daardoor ‘serverless’ zijn gaan werken, hebben zich al gemeld.

Als je van plan bent om in 2021 ict-stappen te gaan zetten, neem dan eens contact op met Arjan Gelderblom of Henk Aardoom. Voor nu wensen wij je voor 2021 een succesvol ict-jaar toe.