Applicatielandschap en “serverless” computing

In de vorige nieuwsbrief schreven wij over het onderwerp serverless computing. Aan het eind van dat artikel maakten wij de opmerking dat het overstappen naar serverless computing o.a. afhangt van het applicatielandschap. Om dit aandachtspunt nog wat meer te verduidelijken, vind je in dit artikel een schematische beschrijving van het applicatielandschap van twee accountantskantoren die serverless computing gerealiseerd hebben.

Voorbeeld 1

De volgende applicaties zijn bij dit accountantskantoor in gebruik:

In dit applicatielandschap is de toegepaste software gedeeltelijk webbased (software die ontwikkeld is voor gebruik in een browser zoals Chrome of Edge: o.a. Exact Online en Visionplanner) en nog gedeeltelijk Windows-georiënteerd (AFAS en CaseWare). AFAS software wordt door de leverancier zelf online aangeboden. CaseWare wordt bij dit accountantskantoor via Microsoft Intune gedistribueerd naar de laptops en daarmee is de programmatuur lokaal operationeel, terwijl de data in de cloud staan. Ook de Windows-onderdelen uit Office 365 staan op de laptops en worden via Intune gedistribueerd naar de werkplekken.

Voorbeeld 2

De volgende applicaties zijn bij het volgende accountantskantoor in gebruik:

In dit applicatielandschap is de toegepaste software nagenoeg geheel webbased. De uitzondering hierop zijn het Windows-deel van Office 365 en CaseWare. Beide worden via Microsoft Intune gedistribueerd naar de laptops.

Nog een tweetal opmerkingen: Serverless computing is daarbij niet zozeer een doel op zich, maar een gevolg van het migreren naar het gewenste/juiste applicatielandschap. Het applicatielandschap is dus de aanjager van serverless computing. En: je externe ict-leverancier zal doorgaans niet het initiatief nemen voor zo’n migratie, omdat hij geen kennis heeft van de applicatiesoftware en z’n verdienmodel veelal nog gebaseerd is op hosting, server based computing of het verkopen en operationeel houden van servers.

Wil je meer hierover weten? Neem contact op met Arjan Gelderblom of Henk Aardoom om door te spreken wat er voor jouw organisatie mogelijk is.