Inventarisatie NOW-opdrachten

Uit de contacten met de kantoren waarvoor ik werkzaamheden uitvoer merk ik dat kantoren het druk hebben met de reguliere werkzaamheden die deels naar achteren zijn geschoven in verband met corona.
Nu de controleprotocollen en de standaarden bekend zijn is het dan ook tijd voor een inventarisatie welk opdrachtgevers NOW-subsidie hebben aangevraagd en onder welke type verantwoording ze vallen:

  • Derdenverklaring
  • Aan assurance verwante opdracht
  • Assurance

Ga in overleg met de opdrachtgevers en stem af of ze nog steeds in aanmerking komen voor de NOW-regeling en welk type onderzoek daarbij hoort.
Of dat de omzetdaling meevalt en ze niet in aanmerking komen voor de NOW-regeling.

Maak concrete afspraken met deze opdrachtgevers, voer de opdrachtacceptatie uit en stel de opdrachtbevestigingen op en pas dit in de jaarplanning van volgend jaar in. Alle derdenverklaringen uitvoeren in maart 2020 en de (non-)assuranceopdrachten uitvoeren in juni 2020 gaat als de volume te groot is, niet lukken.

Plan wie betrokken gaan worden bij de werkzaamheden. De derdenverklaring is een 4400 opdracht waarvoor op korte termijn een uitzondering komt in de NVKS dat ook niet accountants binnen een kantoor deze werkzaamheden mogen uitvoeren. Houd hier ook rekening mee.

Geef nu interne trainingen voor de medewerkers, zorg dat je werkprogramma’s beschikbaar hebt en verdiep je in mogelijk nuttige tools zoals bijvoorbeeld data-analyse.
Haal indien mogelijk al deelwerkzaamheden naar voren en combineer de werkzaamheden met het jaarwerk.

Wees voorbereid en laat je volgend jaar niet verrassen door de hoeveelheid werk die de NOW-regeling met zich meebrengt.

Mochten jullie vragen hebben over de NOW-regeling of ondersteuning nodig hebben, dan horen wij dat graag. Onze adviseurs staan klaar. De ondersteuning kan bestaan uit aanleveren werkprogramma’s, introductie van een data-analysetool specifiek voor de NOW, en adviseren over de regelgeving.

Sico Jurrius RA