NOW 1.0 – alleen samen krijgen we de NOW-werkzaamheden onder controle (ook voor niet-assuranceopdrachten)

Vanaf vandaag (7 oktober 2020) kan de afrekening voor de NOW 1.0-regeling worden ingediend. Bij een NOW-voorschot vanaf € 100.000 of definitieve NOW-afrekening vanaf € 125.000 is de accountant aan zet. Een snelle blik op het door het UWV gepubliceerde NOW-register leert dat er zo’n 15.000 verklaringen afgegeven moeten worden. We verwachten overigens dat accountants ook de nodige derdenverklaringen, in totaal zo’n 34.000 stuks, zullen opstellen. Een flinke klus die we samen moeten klaren en daarom bieden we allround ondersteuning!

Terwijl de NBA nog de laatste punten op de i zet, hebben wij een team van accountants klaarstaan om kantoren te helpen deze berg werk te verzetten. Dat doen we door het inzetten van NOW-specialisten voor OKB’s, coachen op NOW-opdrachten, met onze NOW-data-analyse ontwikkeld door onze IT-accountants en met het aanbieden van NOW-werkprogramma’s. Uiteraard delen we onze kennis tijdens een (incompany) cursus. Waarmee kunnen we jouw kantoor helpen?

NOW-data-analyse

Het accountantsprotocol schrijft werkzaamheden voor die de accountant moet uitvoeren tijdens de NOW-controle. Wie het protocol goed leest, ziet dat dit een perfecte kans is om data-analyse in te zetten. Daarom hebben wij een NOW-data-analyseoplossing ontwikkeld die jou daar bij helpt.

Auditfiles van jouw klant verwerken we in Microsoft Power BI waar de NOW-analyses vervolgens voor je klaar staan. Als je gebruikmaakt van GearSoft-loonanalyses lezen we deze gegevens ook in. Uiteraard kun je loongegevens ook handmatig invoeren. We gebruiken de desktopvariant van Power BI die voor iedereen (zonder extra licentiekosten) beschikbaar is. De NOW-data-analyse begint met een consistentiecheck op alle data, waardoor je een goed startpunt hebt. Je haalt eenvoudig bijzonderheden uit de data van jouw klant en zoomt makkelijk door naar de grootboektransacties. Geen Excelsheets met draaitabellen die handmatig opgesteld moeten worden, maar gestandaardiseerde rapportages die je écht op weg helpen. En door de koppeling met ons werkprogramma wordt je door de analyses geleid en creëer je binnen kantoor een uniforme werkwijze.

Voor meer informatie over de NOW-data-analyse lees je dit bericht.

OKB’s voor aan assurance-verwante opdrachten (Standaard 4415N)

Gezien de grote maatschappelijke rol van de accountants bij de afrekening van de NOW is bepaald dat de accountant bij aan assurance-verwante opdrachten verplicht een opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling (OKB) uit moet laten voeren. Dit geldt voor alle klanten met een NOW-voorschot vanaf € 100.000 en een definitieve afrekening vanaf € 125.000 tot € 375.000 die niet controleplichtig zijn. Soms kan dit binnen het kantoor worden geregeld, maar als dat niet lukt kan een van onze accountants deze OKB uitvoeren.

Coachen NOW-opdrachten

De uitvoering van NOW-opdrachten brengt ongetwijfeld de nodige vragen met zich mee. Daarom bieden we een opdrachtgerichte coaching aan, zodat je tot een goede uitvoering van de werkzaamheden komt. Dat kan specifiek gericht zijn op het gebruik van de NOW-data-analyse, maar ook op alle vaktechnische aspecten.

Werkprogramma’s

Wij zijn volop bezig om werkprogramma’s te maken die gebruikt kunnen worden bij de uitvoering van de afrekening van de NOW 1. Hierin zal de hele opdracht van opdrachtaanvaarding tot de uitvoering en afronding van de werkzaamheden worden ondersteund. In onze werkprogramma’s hebben wij uiteraard een koppeling gemaakt naar onze NOW-data-analyse als je hiervan ook gebruikmaakt.

Wij zullen deze werkprogramma’s beschikbaar stellen in de CaseWare Manager-oplossing.

Incompanycursussen

De NOW-regeling is complex (neem bijvoorbeeld de groepsdefinitie) en de uit te voeren werkzaamheden vragen om een goede aanpak. Daarom bieden we (online-) incompanycursussen aan. Hierin behandelen we de verschillende typen opdrachten (voor zover van toepassing), helpen we kantoren op weg met de inzet van NOW-data-analyse bij NOW-opdrachten en zoomen we in op de belangrijkste risico’s en vraagstukken.

Meer weten?

Neem contact op een van onze collega’s, stuur een mail naar now@fullfinance.nl of bel met 055- 355 99 79.