Kan een chatbot een blog schrijven over accountants?

Begin december werd ChatGPT van OpenAI gelanceerd. Een ChatGPT is een chatbot die gebruikmaakt van artificial intelligence (AI) om te communiceren met mensen. AI-chats kunnen worden gebruikt op websites, in apps of via messaging-platforms en zijn ontworpen om te lijken op een echte persoon tijdens het communiceren.  Ik ben erg onder de indruk van de chatbot en vroeg me af: ”Zou de chatbot mijn blog kunnen schrijven over hetgeen AI kan betekenen voor accountants?” Het resultaat lees je hieronder:

De impact van artificial intelligence (AI) op het accountantsberoep is duidelijk merkbaar. Steeds meer bedrijven maken gebruik van AI-technologie om hun financiële processen te automatiseren en te optimaliseren. Dit heeft zowel voordelen als nadelen voor accountants.

Ten eerste kan AI accountants helpen om efficiënter te werken. Door de automatisering van bepaalde taken, zoals het verwerken van financiële gegevens en het genereren van rapporten, kunnen accountants meer tijd besteden aan andere belangrijke taken. Bovendien kan AI ook helpen om fouten te identificeren en te corrigeren, wat leidt tot een hogere nauwkeurigheid van de financiële informatie.

Aan de andere kant kan AI ook leiden tot een afname van banen in de accountancy. Sommige taken kunnen volledig worden overgenomen door AI, wat kan leiden tot ontslagen van werknemers. Bovendien kan AI ook leiden tot een verschuiving van de vaardigheden die nodig zijn in het accountantsberoep. In plaats van het uitvoeren van routinematige taken, zullen accountants zich moeten richten op het interpreteren van de gegevens die door AI zijn verzameld en het geven van advies op basis hiervan.

Het is belangrijk dat accountants zich blijven ontwikkelen en bijblijven met de nieuwste technologische ontwikkelingen om relevant te blijven in deze snel veranderende branche. Dit betekent dat ze zich moeten aanpassen aan de veranderende rollen en vaardigheden die nodig zijn om succesvol te zijn in het werkveld.

In samenvatting heeft AI een duidelijke impact op het accountantsberoep. Het kan helpen om efficiënter te werken en fouten te verminderen, maar kan ook leiden tot een afname van banen en een verschuiving van de vaardigheden die nodig zijn om succesvol te zijn. Het is belangrijk voor accountants om zich aan te passen aan deze veranderende omgeving en te blijven ontwikkelen om relevant te blijven in de branche.

Tevreden met het blog? Nou, het valt me op dat de antwoorden van de chat wat in algemeenheden blijven hangen en het is niet helemaal mijn schrijfstijl. Maar desondanks denk ik dat AI ons erg gaat helpen, juist met alle routinematige klussen. Voorlopig blijven wij mensen nog wel erg belangrijk voor de menselijke toepassing en inzicht in casussen, maar is dat ook niet precies waar we vinden dat onze kracht ligt en wat het werk leuk maakt? Enneh…het volgende blog zal ik gewoon weer zelf schrijven hoor.

 Marijke Stokvis

Publicatiedatum: 21 december 2022