NOW 2.0 – ook deze werkzaamheden krijgen we samen onder controle, ook in de samenstelpraktijk

Een jaar geleden werden de eerste corona-steunmaatregelen voor getroffen ondernemers open gesteld. Sinds begin maart 2021 kunnen we aan de slag met de afrekening NOW 2.0.

Voor NOW 1.0 heeft Full Finance een palet aan hulpmiddelen ingezet om kantoren te helpen de bij werkzaamheden voor de afrekeningen. En ook voor NOW 2.0 hebben we alles klaar staan. De belangrijkste wijzigingen voor NOW 2.0 zitten in het verbod op de bonussen en dividenduitkeringen en dat hebben we uiteraard verwerkt in onze hulpmiddelen. En de protocollen geven inmiddels meer duidelijkheid over het omzetbegrip.

We hebben klaar staan:

1. NOW-data-analyse

Hoe zit het ook alweer? Op basis van auditfiles en een mapping (CaseWare, MLE, Infine, Unit4, Audition of RGS) stellen we analyses op in Microsoft Power BI. Deze analyses helpen bij een gestructureerde aanpak en sluiten aan bij het accountantsprotocol en de werkzaamheden voor een derdenverklaring. Als je gebruik maakt van ons werkprogramma, staat per werkstap vermeld welke analyse bij deze werkstap past.

Tientallen kantoren gingen aan de slag met de NOW-data-analyse 1.0, van grote kantoren met alleen audits tot kleinere kantoren die volop derdenverklaringen afgeven. We zijn trots dat we op deze manier een steentje bijdragen aan de enorme berg werk die verzet moet worden én dat kantoren op deze manier laagdrempelig kennis maken met data-analyse.

2. Bankenanalyse

De bankanalyse voor nettolonen is ons nieuwste product als onderdeel van NOW-data-analyse. Met de bankanalyse krijg je inzicht in de betaalde nettolonen per bankrekening. We verwerken CAMT.053 bankexports en eventueel de inhoud van SEPA-batchdetails. In dit blog hebben we beschreven hoe de analyse in detail werkt.

3. Werkprogramma’s

De werkprogramma’s voor NOW 2.0 zijn klaar. We leveren, samen met CaseWare, een NOW-manager. En voor niet-CaseWare gebruikers hebben we een Excel-werkprogramma beschikbaar. De werkstappen in het NOW 2.0-werkprogramma sluiten aan bij de protocollen voor assurance (verwante) opdrachten en derdenverklaringen. Uiteraard is er ook aandacht voor de opdrachtaanvaarding, eventuele (verplichte) OKB’s en de afronding.

4. OKB’s en dossiercoaching

We hebben tijdens NOW 2.0 een groot aantal kantoren vaktechnische ondersteund. Denk aan het uitvoeren van OKB’s of coaching op opdrachten. Uiteraard staat onze vakgroep accountancy ook voor NOW 2.0 opdrachten klaar.

5. Inhousecursus

De NOW-regeling is complex (neem bijvoorbeeld de groepsdefinitie) en de uit te voeren werkzaamheden vragen om een goede aanpak. Daarom kunnen we een inhousecursus verzorgen waarin we de verschillende typen opdrachten (voor zover van toepassing) behandelen, helpen we jullie op weg met de inzet van NOW-data-analyse bij NOW-opdrachten en zoomen we in op de belangrijkste risico’s en vraagstukken.

Van NOW 1.0 naar NOW 2.0

Maak je gebruik van ons werkprogramma NOW 1.0 of onze NOW-data-analyse? Dan ben je deze week geïnformeerd over het aanbod om te upgraden naar NOW 2.0. Heb je dit gemist? Stuur dan een berichtje naar now@fullfinance.nl en wij nemen dan contact met je op.

Ons mailadres now@fullfinance.nl staat open voor alle NOW-vragen. Ook een demo voor de NOW-data-analyse of het werkprogramma kun je daar aanvragen. Of neem contact met ons op: 055 -355 99 79.