SBR-inrichtingsjaarrekening 2018 (vervolg)

In dit artikel in onze vorige nieuwsbrief schetste ik de praktijk van het aanmaken van de SBR-inrichtingsjaarrekening en gaf aan nog even bij u terug te komen na de daadwerkelijk acceptatie van de berichten bij SBR Nexus.

Bijna onmiddellijk na het verschijnen van de nieuwbrief volgde een reactie van de Chief Strategy Implementation Officer SBR Nexus | SBR.

  • De waarschuwingen die bij het aanmaken van een beperkte inrichtingsjaarrekening worden getoond, worden veroorzaakt doordat in technische zin gebruik wordt gemaakt van dezelfde validaties als middelgroot. Op dit moment zijn die meldingen niet te vermijden.
  • Een tweede opmerking betrof mijn vermelding dat het whitelisten niet meer van toepassing was. Dit is niet geheel correct weergegeven: het whitelisten is nog wel nodig, maar bestaat nu slechts uit de aanlevering van het publieke deel van uw PKI-certificaat met een aantal organisatiegegevens. Het indienen van de eerder vereiste testaanleveringen kan echter achterwege blijven.

Wat betreft het indienen van de inrichtingsjaarrekeningen voor de rechtspersonen is het allemaal goed gekomen. Zowel de beperkte SBR Nexus-inrichtingsjaarrekening (voor micro en klein) als de inrichtingsjaarrekening voor middelgroot, werden geaccepteerd.

Naast bv’s hebben de meeste accountantskantoren ook te maken met eenmanszaken en firma’s. Dus door naar de aanlevering kredietrapportage voor de natuurlijke persoon. Helaas is op dit onderdeel de versimpeling niet doorgevoerd. We zien inhoudelijk nagenoeg dezelfde vragen als in de kredietrapportage 2017. Wanneer de rapportage 2017 ook via SBR is ingediend kun je er natuurlijk aanmerkelijk sneller doorheen, maar als je dat over 2018 voor de eerste maal via SBR gaat doen, moet je er wel even wat extra tijd voor inplannen. Nummers van leningen, renteherzieningsdatum, looptijd, etc. worden bij de natuurlijke persoon nog steeds uitgevraagd. Hopelijk gaat dat binnenkort ook veranderen. Afwachten maar.

Goede nieuws is dat ook de rapportage bij SBR Nexus wordt aangemerkt als “Goedgekeurd”.

Hennie Tempelman, 3 april 2019