Digitaal ondertekenen: altijd doen – let op de aandachtspunten!

In deze tijd blijken er allemaal al langer bestaande mogelijkheden daadwerkelijk toepasbaar te zijn. Mogelijkheden waar wij tot voor kort niet of nauwelijks gebruik van maakten: videobellen, online-vergaderingen, online-demonstraties van software e.d. Allerlei bewuste en onbewuste weerstanden lijken te zijn weggevallen.

Toch horen wij ook nu nog over accountants die naar kantoor rijden om de jaarrekeningen te ondertekenen. Dat kan ook anders door de jaarrekening digitaal te ondertekenen. Een toepassing voor het digitaal ondertekenen van documenten is snel aangeschaft. Immers, een digitale handtekening is een digitale handtekening (even los van het verschil tussen een geavanceerde of gekwalificeerde handtekening). Daarmee kunnen de verschillende aanbieders van dit soort toepassingen zich niet echt onderscheiden.

Hoewel het inderdaad eenvoudig is een digitale handtekening aan te schaffen denken wij dat dit toch wat ‘ingewikkelder’ ligt. Daarom ontwikkelden wij een zgn. DO-scan (Digitaal Ondertekenen). Met een DO-Scan brengen wij op basis van het applicatielandschap en de documentstromen de DO-mogelijkheden voor een organisatie in kaart op basis van de inzet van bijvoorbeeld ValidSign of PkiSigning (om de twee meest voorkomende toepassingen in de accountancy te noemen).

Waarom deze scan? Omdat je wellicht in diverse applicaties kunt ondertekenen zoals bijvoorbeeld de samenstel- en rapportagesoftware of de portal. Omdat je documentstromen (en de onderliggende processen) door het toepassen van een digitale handtekening veelal anders gaan verlopen, optimaler en efficiënter. Dit kan leiden tot de aanpassing van je werkproces in de samenstel- en rapportagesoftware (dat is afhankelijk van de samenstelsoftware die je gebruikt). Daarnaast komt het toepassen van een digitale handtekening vooral tot z’n recht als er integraties zijn met de applicatiesoftware. Al met al voldoende redenen om niet zomaar een toepassing voor het digitaal ondertekenen van documenten (de jaarrekening) aan te schaffen, maar dit breder te bekijken en dan keuzes te maken. Wij helpen u daar graag mee.

Als je meer over onze DO-scan wilt weten of over het toepassen van digitale handtekeningen, neem dan contact met ons op: 055-355 99 79 en vraag naar Arjan Gelderblom.

Publicatiedatum: 15 april 2020