Personeelstekort: denk eens aan zij-instromers!

Over personeelstekorten is al voldoende geschreven. Veel kantoren kampen ermee. Enkele maanden geleden schreven mijn collega’s Marcel Maassen en Arjen Schutte nog een artikel over het aantal openstaande vacatures bij de top 30-kantoren.

In het schakeltraject van onze opleiding Accountancy-mkb zien we dat er in toenemende mate sprake is van zij-instromers. Niet alleen vanuit de opleiding Bedrijfseconomie, maar ook van andere economische opleidingen, zoals een meer bedrijfskundige opleiding. Met name deze laatste groep heeft vaak al een aantal jaren werkervaring in een functie buiten de accountancy en brengt daarmee ook een andere ervaring binnen het kantoor. Dit kan zeer waardevol zijn. Natuurlijk missen deze instromers vaak basiskennis, maar gemotiveerd als ze zijn, blijken ze vrijwel altijd in staat om dit tekort vlot en vaak door middel van zelfstudie weg te werken.

Regelmatig krijg ik van belangstellenden met een andere vooropleiding de vraag om meer informatie over de accountantsopleiding. Als zij nog niet werkzaam zijn op een kantoor, is mijn eerste advies altijd: solliciteren! De meesten vinden dat een grote stap, juist omdat ze vanwege hun vooropleiding het idee hebben dat ze nog niet geschikt zijn voor een baan bij een accountantskantoor. De ervaring leert echter dat de meesten binnen relatief korte termijn een baan op een kantoor weten te vinden. Als die stap is genomen gaan we aan de slag met het samenstellen van een opleidingsprogramma. Gezien de diversiteit van vooropleidingen, is dat altijd een maatwerktraject.

Hebt u een medewerker met een andere vooropleiding dan een bachelor Accountancy (of overweegt u iemand aan te nemen) en wilt u de opleidingsmogelijkheden bespreken? U kunt dan altijd contact opnemen met mij, j.cluitmans@fullfinance.nl (055-3559979).