Assistent accountant een overstapberoep?

Deze week las ik een LinkedIn-bericht van Wim Huurman. Wim is hrm-adviseur en deelde een overzicht van UWV met zogenaamde overstapberoepen.

Wat is een overstapberoep?

UWV zegt daarover:

UWV heeft 54 beroepen waarin het op dit moment lastig kan zijn om werk te vinden op een rij gezet. Voor elk daarvan worden 5 voorbeelden van overstapberoepen genoemd.

Wim verbaasde zich over het feit dat in het UWV overzicht hrm-adviseurs worden genoemd; ik over het feit dat assistent accountants worden genoemd. Ik hoor namelijk bij klanten dat het nog steeds erg moeilijk is om vacatures in te vullen.

Het goede nieuws?

Je zou zeggen “Goed nieuws” dus. Als assistent accountant een overstapberoep is, dan is er dus een (te verwachten) overschot?

Het UWV signaleert inderdaad dat het aantal vacatures is afgenomen en zegt daarover:

De afgelopen maanden is het aantal vacatures voor financieel-administratieve beroepen afgenomen. Economisch onzekere tijden kunnen ertoe leiden dat werkgevers voorzichtiger worden met de werving voor indirecte functies, zoals financieel-administratief medewerkers. Deze beroepsgroepen zijn bovendien kwetsbaar door digitalisering en automatisering. Daardoor kan het de komende tijd lastig zijn om werk te vinden in dit soort beroepen. Dan kan het goed zijn om na te denken over ander werk. Maar dat is niet altijd makkelijk. Dit overzicht kan daarbij helpen.

In het overzicht wordt vervolgens voor assistent accountants de volgende overstap gesuggereerd:

Steeds vaker een adviesrol: goede sociale en communicatieve vaardigheden

Niks nieuws onder de zon

Dat UWV de toenemende digitalisering noemt en de noodzaak om meer de adviesfunctie op te pakken begrijp ik. Maar om daarmee assistent accountant tot overstapberoep te benoemen?

Volgens mij is er niet zoveel nieuws onder de zon en verwacht ik dat kantoren – helaas – nog wel een tijdje last zullen houden van moeilijk invulbare vacatures, al is het maar omdat veel kantoren al langere tijd zoeken naar (assistent) accountants mét communicatieve – en adviesvaardigheden.

Tonny Dirkx