Wat is een BEM-clausule?
Een bankrekening met een BEM-clausule is een geblokkeerde rekening; alleen met toestemming van de kantonrechter kunnen opnames (m.u.v. de rentebijschrijving) worden gedaan. BEM staat voor Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen. Bij andere gelden kan je denken aan een schenking of bijvoorbeeld een schadevergoeding.
BEM-clausule wel een box bezitting, maar geen bezitting voor de toeslagen!
Een kennisgroepstandpunt[1] bepaalt dat een bankrekening met een BEM-clausule tot de bezittingen in box 3 behoort (en voor de nominale waarde, dus zonder rekening te houden met de BEM-clausule als waardedrukkende factor).
Het kennisgroepstandpunt gaat over de inkomstenbelasting. Bezittingen van minderjarige kinderen behoren op grond van artikel 2.15, tweede lid Wet IB, tot de rendementsgrondslag van de ouder die het gezag over het kind uitoefent. In box 3 bestaat er voor een dergelijke bankrekening geen uitzondering. Daarmee is het standpunt voor de kennisgroep ook duidelijk.
Wat minder duidelijk is, en best wel gememoreerd had mogen worden, is dat er wel een uitzondering mogelijk is voor de toeslagen. In artikel 47 van de Awir is het hardheidsclausulebeleid geformuleerd om “tegemoet te komen aan onbillijkheden van overwegende aard”. En vervolgens is het verder geregeld in artikel 9, eerste lid, onder a van de Uitvoeringsregeling Awir. Als het gaat om vermogen van een inwonend pleegkind of minderjarig kind, waarover de huurder, diens partner, andere medebewoners, en het kind niet zelf kan beschikken, kan op verzoek van de belanghebbende een uitzondering van toepassing zijn.
Je moet er dus wel om verzoeken en bent dan afhankelijk van de Dienst toeslagen of dit verzoek ook wordt gehonoreerd. Als voorbeeld op de site van de Belastingdienst staat vermeld dat een bankrekening met een BEM-clausule als bewijs wordt erkend en buiten beschouwing wordt gelaten.
Er is ook jurisprudentie[2] dat een bankrekening van een minderjarig kind met een testamentair bewind (dus zonder BEM-clausule) ertoe leidt dat noch de ouder noch het kind over deze bankrekening kan beschikken en niet meetelt voor de vermogenstoets voor de huurtoeslag.
In principe loopt een bankrekening met BEM-clausule tot het bereiken van de meerderjarige leeftijd, maar het kan ook een latere leeftijd zijn (bijvoorbeeld omdat in een testament een andere leeftijd staat vermeld dat de clausule vervalt). Er is jurisprudentie dat een BEM-clausule met een eindleeftijd van 27 jaar geldt als vermogen waarover niet kan worden beschikt.[3]
Mr. Sandra Twigt-Endema RB (voor meer informatie: 055-3559979 of mail s.twigt@fullfinance.nl)
[1] KG:202:2024:27 Bankrekening met BEM-clausule en box 3 | Kennisgroepen (belastingdienst.nl)
[2] Rechtbank Noord-Nederland (zittingsplaats Assen) d.d. 3 mei 2019, zaaknummer LEE 18/2844 HUUR BRUI
[3] Rechtbank Rotterdam 6 augustus 2021, ECLI:NL:RBROT:2021:7613 (huurtoeslag).
Publicatiedatum: 19 augustus 2024