Bewustwording is het begin van verandering

Tijdens de pe-meerdaagse van november gaf Tonny de cursus Effectief beïnvloeden vanuit je persoonlijke kracht en ik mocht de cursus Coaching verzorgen. Aan het eind van beide cursussen merkten de cursisten op hoe belangrijk het is om je bewust te zijn van je persoonlijke kracht om daarmee effectief te kunnen beïnvloeden. En je bewust te zijn van hoe betrouwbaar jij overkomt bij anderen, en hoe goed je kunt luisteren en communiceren. En dat je je bewust bent van de mate waarin je je verantwoordelijkheid oppakt, autonoom bent en respect hebt voor anderen (om maar wat coachvaardigheden te noemen).

Je zelfbewustzijn stelt je in staat om naar jezelf te kijken en jezelf te beoordelen. Maar jezelf beoordelen is best lastig. Je kijkt door je eigen bril naar jezelf, in een spiegel. Dat wat je ziet beschouw je veelal als normaal, als vanzelfsprekend, als een effectieve manier van doen. Je hebt iemand anders, een coach nodig die met andere ogen (bril) naar jou kijkt en je leert te ontdekken wat hij wel ziet bij jou en jij niet. En literatuuronderzoek, cursussen, feedback van leidinggevenden of collega’s e.a. kunnen je dit soort inzichten aanreiken.

Je moet je dus eerst bewustworden van niet-effectief gedrag voordat je daadwerkelijk jezelf kunt verbeteren. Anders gezegd: het begint bij bewustwording. Bewustwording is het begin van verandering.

Een voorbeeld: ik had een gesprek met een sollicitante en in dat gesprek merkte ik dat de sollicitante voor haarzelf de lat nogal hoog legde. Toen ik dat aan haar teruggaf, was haar reactie dat zij dat al vaker gehoord had. Zij was inmiddels zelf tot het inzicht gekomen dat die hoge lat ook een valkuil kan zijn. Zij was zich dus bewust geworden van deze valkuil en wilde daarmee aan het werk (al dan niet in samenspraak met een coach).

Wil je eens vrijblijvend doorpraten over dit soort cursussen en coaching, neem dan contact op met Tonny Dirkx of met mij.

Arjan Gelderblom