De anonieme meldingsregeling

De anonieme meldingsregeling (art. 20a Wwft) – we hebben de klok horen luiden maar nu is er ook meer duidelijkheid over waar de klepel hangt

Op 28 januari 2025 heeft het Bureau Financieel Toezicht (BFT) via haar website een bericht gedeeld over wanneer zij als toezichthouder van een instelling verwacht dat deze beschikt over een interne meldingsregeling (art. 20a Wwft).

Wettelijke grondslag

De verplichting tot het beschikken over een interne meldingsregeling komt voort uit art. 20a van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

In lid 1 van dit artikel staat:
Een instelling beschikt over adequate voorzieningen, die passend zijn bij de aard en omvang van de instelling en die het haar werknemers of personen in een vergelijkbare positie mogelijk maken om een overtreding van de bij of krachtens deze wet gestelde regels intern en op anonieme wijze te melden via een specifiek, onafhankelijk kanaal, dat passend is ten opzichte van de aard en omvang van de instelling.

Vanuit de Algemene Leidraad Wwft blijkt dat de wet aansluit bij de bepalingen in de Wet Huis voor klokkenluiders op basis waarvan werkgevers een procedure moet vaststellen voor het omgaan met het melden van een vermoeden van een misstand binnen zijn organisatie.

Vanuit artikel 2 lid 1 van deze Wet Huis voor klokkenluiders blijkt dat de regeling verplicht is bij instellingen met ten minste 50 medewerkers. Vervolgens is in lid 3 opgenomen dat in afwijking van het eerste lid de daarin neergelegde grens van vijftig werknemers niet geldt voor een werkgever die valt onder het toepassingsgebied van de in de delen I.B en II van de bijlage van de richtlijn genoemde Uniehandelingen. Vanuit deze bijlage blijkt dat het gaat om organisaties die werkzaam zijn op het gebied van financiële diensten, producten en markten, het voorkomen van witwassen van geld en terrorismefinanciering, burgerluchtvaart, maritieme arbeid en havenstaatcontrole, en op het gebied van offshore olie- en gasactiviteiten.

Kortom, dit zou betekenen dat Wwft-instellingen (o.a. accountants-, belastingadvies- en administratiekantoren) altijd over een dergelijke interne meldingsregeling dienen te beschikken.

Standpunt Bureau Financieel Toezicht (BFT)

Tot bovenstaande conclusie is het BFT ook gekomen en vindt het dus opportuun dat ook Wwft-instellingen met minder dan vijftig werknemers een anonieme meldingsregeling moeten hebben.

Het BFT heeft naar aanleiding hiervan consultatie gevoerd met andere Wwft-toezichthouders en heeft naar aanleiding hiervan besloten een ondergrens van ten minste 10 medewerkers te hanteren. Dit betekent dat het BFT van Wwft-instellingen met tien of meer medewerkers verwacht dat zij beschikken over een meldingsregeling conform artikel 20a Wwft en dit voor instellingen met minder dan 10 werknemers dus niet verplicht stelt.

Mijns inziens een mooi voorbeeld van het omgaan met regelgeving waarbij de regeldruk wordt beperkt wanneer dat verantwoord is.

Uiteraard kan het hebben van een dergelijke regeling bij kleinere instellingen zeker van toegevoegde waarde zijn, maar die keuze kan de instelling nu zelf maken zonder dat zij hiertoe de verplichting heeft.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met mij op.

Wilco Schut AA (w.schut@fullfinance.nl) of bel 055-355 99 79.