Fiscaal handigheidje???

In de media zijn de afgelopen periode berichten verschenen dat er een voordeel te halen valt door een fiscaal handigheidje met de elektrische auto. En dan stellen onze klanten ons ook vaak de vraag of dat iets is om in praktijk te brengen.

Het idee is dat een werknemer zelf een (elektrische) auto leaset en dat vervolgens de werkgever deze kosten vergoedt aan de werknemer onder gelijktijdige verlaging van het brutosalaris. Door het lagere brutoloon hoeft minder belasting betaald te worden. Op die manier betaalt de fiscus een stukje mee aan de kosten van de auto.

Maar is dit nu zo’n bijzondere truc?

Het antwoord luidt nee. Doordat de werkgever alle kosten van de auto overneemt, is in feite sprake van een auto van de zaak. En dus krijgt de werknemer te maken met de bijtelling voor privégebruik auto. Waarbij een elektrische auto dan wel weer als voordeel heeft dat de bijtelling slechts 4% bedraagt in plaats van 22%. Daar staat echter ook tegenover dat de salarisverlaging tot gevolg heeft dat eventuele uitkeringen en pensioenrechten ook over dit lagere salaris berekend worden. Bovendien is de btw niet aftrekbaar voor de werkgever, want de bonnen staan op naam van de werknemer. En die werknemer krijgt dus ook geen MIA (bij een volledig elektrische auto).

De werkgever had ook een auto van de zaak aan de werknemer kunnen geven. Dan had de werkgever wel MIA kunnen claimen, en was de btw wel aftrekbaar geweest. En bij een waterstofauto bestaat ook recht op Vamil.

Is dit dan volstrekt niet interessant? Dat nou ook weer niet. De werkgever bespaart zich administratieve rompslomp. De werknemer heeft een moderne auto waarvan het onderhoud en dergelijke voor rekening van de leasemaatschappij is tegen betaling van een maandelijks bedrag door de werkgever, waarvoor de werknemer een stukje salaris moet opofferen. Hij krijgt slechts een (lage) bijtelling (22% of 4%), en dat is vaak goedkoper dan zelf alle kosten dragen. Dit kan dus een win-winsituatie opleveren. Maar om dit nu als fiscaal handigheidje te bestempelen, gaat wel wat ver.