Fusies en overnames in de accountancy, terugblik 2023 en voorspelling 2024

In 2023 heeft Full Finance weer diverse fusies en overnames mogen begeleiden. In allerlei soorten en maten kwamen ze voorbij. Toetredingen, samenvoegingen, verkopen, aansluitingen en aankopen. De ene keer voor de koper en vaak ook voor de verkopers. Wat waren de tendensen van deze cases? En wat verwachten we in 2024?

Kleinere kantoren zoeken zekerheid
Het overgrote deel van de eigenaren van kleine kantoren heeft een goedlopende praktijk. Er is sprake van een trouw personeelsbestand, de klanten zijn tevreden en de winstgevendheid is op orde. Ongeveer de helft van de opdrachten die wij vorig jaar voor dit type kantoren hebben uitgevoerd had te maken met onzekerheid over de toekomst. “Wat doen we over een jaar of vijf of tien?” en “Hoe gaan we tegenvallers opvangen?” In de gesprekken is het personeel belangrijk. Hoewel personeel vaak zeer trouw is, gaat er weleens iemand weg en dan blijkt het erg moeilijk om een geschikte opvolger te vinden. Ook een belangrijk thema is plezier in het werk. Mede door de aandacht die nodig is voor ontwikkelingen op het vakgebied, ict en regelgeving, ligt het accent minder op het klantenwerk terwijl de meeste partners dat klantenwerk toch het leukste vinden.

Bij een belangrijk deel van de kantoren is opvolging een belangrijke aanjager om te gaan verkopen of zich bij een ander (vaak groter) kantoor aan te sluiten. Voorbeeld: een kantoor met een eigenaar van 65, een van 60 en een van 45. Dit soort kantoren sluiten zich vaak aan bij ander kantoor. Afhankelijk van de wensen, kwaliteiten en dergelijke leidt dit dikwijls tot een verkoop waarbij de jongste vennoot al dan niet partner in de nieuwe organisatie wordt.

Grotere kantoren zoeken schaalvergroting
De grote kantoren hebben vaak wat meer last van verloop van medewerkers dan de kleine kantoren en willen groeien om de zichtbaarheid in de markt te vergroten. Dit laatste om onder andere beter in staat te zijn de verschillende afdelingen te bemensen. De kantoren zijn niet op zoek naar omzet, maar naar medewerkers die goed passen. Daarbij komt ook vaak de zoektocht naar potentiële partners. Hoewel kopers stuk voor stuk kritisch zijn over een overname of aansluiting is het ons in 2023 goed gelukt om passende kopers te vinden voor onze verkopende opdrachtgevers. Daar zijn we best trots op!

Financiële kopers
Dan waren er in 2023 ook nog verschillende (meer) financieel gedreven partijen die vorig jaar grote stappen hebben gezet met het doen van overnames. Denk aan PIA, Avedon, Waterland en ETL. 2023 is het eerste jaar dat dit effect heeft op de top 50. Het voordeel dat deze partijen kunnen bieden is onder andere continuïteit en doorgaans toch veel vrijheid en zelfstandigheid bij de invulling van het ondernemerschap.

2024: weer veel transacties door allerlei partijen
We zien dat kleinere kantoren (tot 25 personen) in januari 2024 opvallend veel vragen naar mbi-kandidaten. Vaak zijn dit kantoren met twee of drie vennoten waarvan er een van plan is om over enkele jaren met pensioen te gaan. Dit zijn heel mooie kansen voor accountants met partnerambities, maar de vraag is wel in hoeverre dit lukt. De markt van mbi-kandidaten is schaars. De kantoren waar wij een opdracht hebben, hebben een goed toekomstperspectief, er is ondernemerschap, maar er moet wel een opvolger worden gevonden. Lukt het niet, dan komen dit soort kantoren vroeg of laat toch op de markt.

Ongetwijfeld zullen er management-buy-outs en -ins plaatsvinden, er zullen ook weer veel kantoren bij andere partijen aansluiten. En dan zijn kopers vaak iets groter en soms aanmerkelijk groter. We verwachten in 2024 veel aanbod, maar ook zeker voldoende vraag.

In 2024 zullen financiële kopers ook weer diverse overnames doen. In ieder geval een van de partijen zal een sterke spurt maken. Niet elke partij zal even actief zijn en de accenten zullen anders gelegd worden. En er gaat een moment komen dat langzaamaan schaalvoordelen zullen worden gerealiseerd. Denk aan centralisatie van stafafdelingen, samenwerking op het gebied van audit. etc. En tot slot is het denkbaar dat in 2024 nog andere financiële partijen zich op de markt gaan melden.

Onze fusie- en overnamepraktijk is al weer volop bezig met een aantal transacties. Wij blijven in 2024 ons beste beentje voorzetten voor onze klanten!

Wil je meer informatie over de dienstverlening die Full Finance kan aanbieden bij fusie & overname? Neem dan contact op met Arjen Schutte (kantoor: 055 355 99 79, of a.schutte@fullfinance.nl).