Zit jij al in fase 3?

De hardlopers en fietsers onder ons zijn vast bekend met Strava. Deze week postte mijn dochter daarop 2x een bericht met als kop “Quarantaine doel” gehaald. En dat levert op Strava de nodige zogenaamde kudo’s (likes) op. Zij zit duidelijk in fase 3. Wat bedoel ik daarmee?

Deze bijzondere tijd is voor veel mensen lastig. Overleeft mijn bedrijf deze crisis wel? Of: hoe kan ik werk en thuisonderwijs voor mijn kinderen combineren? Of juist hoe kan ik voorkomen dat ik de hele tijd zit te werken … ik heb toch niets anders te doen? En hoe lang gaat deze intelligente lock-down nog duren? En blijft het dan wel goed gaan met mijn ouders? En hoe kom ik het weekend door zonder vrienden en sport? En blijft iedereen in mijn omgeving wel gezond? Zomaar wat zaken die we moeilijk kunnen beïnvloeden.

Stephen Covey had het jaren geleden al over de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid.

De Cirkel van betrokkenheid bevat alle zaken waarbij je mentaal of emotioneel betrokken bent. Denk aan je gezondheid, je kinderen, je ouders, je werk, problemen op het werk enz. Kortom alle zaken die je raken. Als je kijkt naar wat zich binnen je Cirkel van Betrokkenheid bevindt, zie je dat je op sommige dingen niet echt invloed kunt uitoefenen en op andere wel.

Zo kunnen we onze ouders in het verpleeghuis nu niet bezoeken, maar kunnen we wel kaartjes sturen, videobellen of in een hoogwerker naar hen zwaaien. Deze zaken waar we wel wat over te zeggen hebben, kunnen we nog eens binnen een kleinere cirkel plaatsen: de Cirkel van Invloed.

Wat in deze tijd interessant is, is hoe jij omgaat met jouw cirkels. Waar richt je je op? Het gaat daarbij niet om goed of fout. Het gaat erom dat je erbij stil staat. Dus stop hier even met lezen en vraag je af: hoe heb ik gereageerd op de lastige situaties en de coronamaatregelen?

En als je je realiseert hoe je ermee omgaat is er een keuze om te veranderen. Om je misschien wel reactieve houding om te zetten in een proactieve. Zo word je je bewust van wat nu goed is voor jou én wat straks – na de coronatijd – voor je werkt: in je werk, in je privéleven en bij het hardlopen of fietsen .

Nog even terug naar het model van Covey.

Mensen met een reactieve houding richten zich vooral op hun Cirkel van Betrokkenheid. Ze letten in deze tijd op beslissingen en fouten van anderen, op problemen in hun omgeving en op omstandigheden waar ze weinig of niets aan kunnen doen. Ze voelen zich (steeds meer) slachtoffer. Dit geeft negatieve energie.

Mensen met een proactieve houding richten zich vooral op hun Cirkel van Invloed. Ze spannen zich in voor zaken waar ze echt iets aan kunnen doen. Ook al zijn het maar relatief kleine dingen, zoals de boodschappen halen voor de buren of bloemen die niet verkocht worden uitdelen bij de ziekenhuizen. Ze hebben positieve energie, die zich steeds verder uitstrekt en hun Cirkel van Invloed vergroot.

Tot slot: hoe kom je nu in die fase waarin je een proactieve houding hebt en je je Cirkel van Invloed vergroot?

In het algemeen doorlopen we als mensen bij tegenslagen 3 fasen.

In fase 1 komen de emoties en ben je druk met deze te verwerken. Je bent boos omdat de intelligente lock-down een bedreiging vormt voor je bedrijf. Het maakt je verdrietig dat je je ouders niet kunt zien. Of je bent bang voor de gezondheid van jezelf en je naasten. Geef deze emotie de ruimte.

Daarna, in fase 2, begin je (weer) met structuur aanbrengen. Sta op tijd op, maak een plan voor de dag. Ook en juist als je ‘niets’ te doen hebt.

En in fase 3 begin je (weer) met doelen te stellen. Wat kun je wél doen? Waar kun je jezelf uitdagen? Kortom waar heb je invloed op? Vergroot zo je Cirkel van Invloed. Daar haal je energie uit.

En die doelen? Dat kan van alles zijn. Eindelijk eens kijken naar een inspirerende TedTalk. Je verdiepen in nieuwe software voor kantoor. Wekelijks alle medewerkers aan wie je leidinggeeft, spreken via Teams. Online een cursus volgen. Een paar keer per week je zoon of dochter met huiswerk begeleiden. Of gemiddeld 30 km/per uur fietsen en dat op Strava delen.

Natuurlijk blijft dit soms moeilijk en zul je wel eens terugvallen in de emotie, maar begin dan weer opnieuw aan de 3 fasen.

Meer weten of even sparren over jouw kantoor, je kantoordoelen of je persoonlijke doelen? Neem contact op met Tonny Dirkx, t.dirkx@fullfinance.nl.

Publicatiedatum: 28 april 2020