Verschillende soorten coaches

Tonny schreef al eerder over de toegevoegde waarde van een coach. In deze bijdrage sta ik stil bij de vraag: ‘Wat is een coach eigenlijk?’

Coaches heb je in allerlei soorten en maten. Om het voorbeeld zoals Tonny dat gebruikt in haar artikel er nog eens bij te pakken: een voetbalcoach is echt een ander soort coach dan een coach die het management ondersteunt om bijvoorbeeld securebase-leiderschap te implementeren in de organisatie.

Toch zit in het woord coach een algemene betekenis die ongeacht het soort coach voor alle coaches opgaat. Een coach staat voor het begeleiden, ondersteunen van een team of een individu van A (waar hij nu staat) naar B (waar hij naartoe wil).

Waarom deze uitleg? Als je gecoacht wilt worden, is het dus belangrijk vast te stellen op welk gebied je begeleid wilt worden. Gecoacht worden om meer overzicht en structuur in je werk te krijgen, vraagt wellicht om een andere coach dan begeleid worden bij het migreren van je perfectionisme naar een werkbare vorm.

Wij hebben verschillende soorten coaches voor je beschikbaar. Wil je eens nadenken over wat coaching voor je kan betekenen? Neem dan contact op met Tonny Dirkx of Arjan Gelderblom.

Arjan Gelderblom