Werkdruk in de accountancy – waar te beginnen?

We schreven er al eerder over en horen het bij (bijna) elk kantoor: de werkdruk is erg hoog en (daardoor?) het personeelsverloop ook. Binnen Full Finance hebben we daarom eens de knappe koppen van onze accountants en IT’ers bij elkaar gestoken om antwoord te geven op de vraag: Wat kunnen kantoren doen om de werkdruk in de accountancy te verlagen?

We kwamen tot de conclusie dat het begint bij het werkgeluk van de medewerkers: gaat het daar mis, dan krijg je te maken met uitval door ziekte en/of personeelsverloop en dan wordt het probleem alleen maar groter. Concreet hebben we onze eerste bevindingen in onderstaande tips samengevat. De komende tijd gaan we het verder uitwerken en met kantoren bespreken…dit is dus zeker niet het laatste artikel over dit onderwerp.

1. Zet werknemers op 1

Het werkgeluk van medewerkers moet doorslaggevend zijn bij de keuzes die je maakt. Zij verdienen aandacht en begeleiding. Zorg ervoor dat zij een goede werkdag hebben. Zet wensen en ideeën vanuit de organisatie op de agenda.

2. Hanteer standaard werkwijzen

Stop met verschillende werkwijzen per klant/vestiging of leidinggevende. Dit zorgt voor verwarring en inefficiënte werkprocessen. En natuurlijk zet je IT slim in.

3. Schoon je klantenportefeuille op

Is de aanlevering slecht? Heeft niemand plezier bij een bepaalde klant? FRIS je klantportefeuille op en creëer ruimte en tijd voor leuke klussen en die nieuwe uitdagende klant.

4. Organiseer coaching

Weet jij wat energie kost of wat je werkdag juist interessant maakt? Geef jezelf en medewerkers de gelegenheid om dat te onderzoeken en daarover met een coach te praten. Dat kan intern en moet soms extern.

5. Toon daadkracht

Mooie ideeën en verhalen zijn niet genoeg. Toon daadkracht: maak keuzes en handel daarnaar.

Heb je zelf tips die je wilt delen met andere kantoren, zodat we nóg meer mensen voor ons mooie beroep behouden. Dan nodigen we je uit die met ons te delen. Dat kan bij al onze consultants of mail m.stokvis@fullfinance.nl