Het serverloze tijdperk is gisteren begonnen

Wij schreven al eerder over serverless of serverloos computing (zie de links naar de eerder geschreven artikelen onderaan de blog) maar ik breng het toch nog een keer onder de aandacht. Vooral omdat veel kantoren zich niet bewust zijn van de optie van ‘serverless computing’. Serverless computing betekent hier kort gezegd: geen gebruik meer maken van servers op kantoor (on premise) noch bij een hostingprovider. Probeer de impact daarvan eens na te gaan.

Een serveromgeving (Citrix, VDI of anderszins) wordt veelal toegepast als het kantoor nog volop Windowstoepassingen gebruikt. Maar steeds meer softwareapplicaties van accountantskantoren zijn webbased of worden vanuit de cloud aangeboden. Een kenmerk van deze software is dat deze niet via een serveromgeving aan de eindgebruikers aangeboden hoeft te worden: de applicaties kunnen rechtstreeks binnenkomen in de browser (Edge, Chrome of anders) op de werkplek van een eindgebruiker. Daarmee is de serveromgeving overbodig geworden.

Als CaseWare de laatste Windowsapplicatie is op je kantoor, dan behoeft dat geen belemmering te zijn om de stap te zetten naar serverless computing. Je hebt dan twee opties: óf migreren naar CaseWare Cloud (samenstelapp e.d.) of CaseWare on Intune. Deze variant is nader beschreven in dit artikel.

Er is over dit onderwerp nog veel meer te zeggen. In dit artikel laat ik dat bewust buiten beschouwing. Het maakt alleen maar de hoofdboodschap onduidelijk. En die hoofdboodschap verpakt in een vraag is: heb je echt nog wel servers nodig of kan de stap nu gezet worden naar serverless computing?

Het is best wel een lastige vraag, maar wij helpen je graag met het beantwoorden daarvan. Neem contact op met Arjan Gelderblom of Henk Aardoom.

 

Eerdere artikelen over serverless computing: